Vyhlášený španělský ptáček – recept ze slavné hospody U Salzmannů v Plzni

Plzeňan Martin Salzmann se nepřímo zasloužil o vznik vyhlášené restaurace U Pinkasů v Praze. Plzeň díky němu má neméně vyhlášenou restauraci U Salzmannů - nejstarší svého druhu v Plzni. Hostinec funguje v Pražské ulici 90 už od roku 1637. Ale jak to bylo s Martinem Salzmannem?

Forman Martin Salzmann nejčastěji pendloval mezi Plzní a Prahou. Když zjara 1843 dovezl krejčímu Pinkasovi od podzimu nově vařené pivo (historicky první várka se datuje 5. října 1842), byl s krejčovskou živností amen a Praha se od té doby pyšní vyhlášenou hospůdkou. V roce 1860 následoval Martin Salzmann příkladu svého kamaráda a ke svým šedesátinám si nadělil hospodu. Přispěla k tomu nehoda, kdy mu formanský vůz přejel nohu, nebýt jí, možná by Plzeň byla o jednu svoji chloubu v pohostinství chudší.

Tvrdé začátky

Jako hostinský Martin Salzmann začínal nedaleko plzeňského pivovaru, hosté – a to i přespolní včetně Pražanů – přibývali, a tak se se svým podnikem brzy přestěhoval do centra. Nejdřív otevřel v Perlové ulici, pak se stěhoval do Pražské, kde je restaurace U Salzmannů dodnes. Psal se rok 1871, v pivnici už několik let pracoval Salzmannův syn Jan, kterému nikdo neřekl jinak než Hanzi a na kterého byl prý otec, od všech nesmlouvavě vyžadující dodržování řádu, nebývale přísný. Hanzimu byla oddanou pomocnicí jeho manželka.

Restaurace U Salzmannů

Na pivo? K Salzmannům!

Snaha a mravenčí píle se vyplatila, Salzmannové byli známí tím, že dovedou pivo z Měšťanského pivovaru nejlépe ošetřit, takže si zachovává výtečnou chuť. Do hospody proudili žízniví hosté a pivo také teklo proudem – denně se ho tam vypilo přes 50 věder. Potkat jste tam tehdy mohli i spisovatele Jana Nerudu nebo Elišku Krásnohorskou s jejím bratrem Jindřichem Pechem - zakladatelem Hlaholu.

Přestavba pivnice

Restaurace U Salzmannů

V roce 1892 podnik převzal někdejší obchodvedoucí z plzeňského hotelu Waldek Robert Lisý. Hospodu nechal zbourat a kompletně přestavět a dal tak základ pozdější noblesní restauraci. Gotické jádro domu s žebrovými klenbami a rozsáhlé sklepy v podzemí tedy v roce 1907 vzaly za své. Staviteli Němci dlužno přičíst k dobru, že novostavbu osadil původním portálem z 2. poloviny 16. století se znakem lva, latinsko-italským nápisem „SI DEUS PRO NOBIS, QUIS CONTRA NOS, AMA DIO ENON FALIRE, FA PUR BENE ELASA DIRE“ a přidal obraz Gambrina sedícího na sudu.

Stolní společnost Mha

Ne každému změny vyhovovaly. Elegantní restaurace už nebyla tak útulná, nebylo tu domácké prostředí jako v dřívější hospůdce. Právě tehdy, v roce 1907, vznikla nejznámější umělecká stolní společnost v Plzni „Mha“, pravděpodobně ze stolního společenství U Salzmannů. Spolek (jehož členy byli například herci Václav Vydra, Eduard Kohout, Eduard Vojan, Miloš Nový, spisovatelé Karel Klostermann, Alois Jirásek, malíř Mikoláš Aleš, skladatel Stanislav Suda a mnoho dalších) si jako svoji základnu už vybral jiný hostinec.

Stolní společnost Mha

20. století U Salzmannů

Po roce 1910 se U Salzmannů střídali hostinští, změnila se skladba hostů. Za první republiky se tu pořádaly koncerty, restaurace lákala na taneční parket, přečkala 2. světovou válku i nástup komunistů k moci, v provozu byla nepřetržitě až do konce 60. let. Pak objekt jen chátral. Rekonstrukce se dočkal teprve v 1. polovině 90. let, díky ní sem od roku 1995 zase můžete zamířit na dobré pivo a jídlo. Své čestné místo tu od roku 2013 má herečka Eva Salzmannová, praprapravnučka Martina Salzmanna.

Další slavní hosté?

Restaurace U Salzmannů

Miroslav Horníček, Stella Zázvorková, Helena Růžičková, Antonín Procházka, Bára Štěpánová, Petr Forman, Roman Zach, Zdeněk Troška, Ondřej Kepka nebo Ivan Mládek

Česká kuchyně včetně španělských ptáčků

Přestože vaří i jiná jídla, zakládají si U Salzmannů hlavně na české kuchyni. Na stálém jídelníčku tu najdete například i španělského ptáčka s dušenou jasmínovou rýží, což se vám v jiných restauracích obvykle nepovede. Recept na ptáčky určitě znáte od svých maminek nebo babiček, teď ho můžete porovnat s tím, jak španělské ptáčky připravuje šéfkuchař U Salzmannů Petr Šmolík.


Recept na španělské ptáčky od Salzmannů

4 hovězí filety (například roštěná)
pepř
sůl
2 vejce
4 nakládané kyselé okurky
4 plátky slaniny
1 párek
4 cibule
olej
3 polévkové lžíce hořčice
litr hovězího vývaru
lák z okurek
oříšek másla
trochu hladké mouky

Španělský ptáček s krásnou mozaikou

Postup:

Naklepané hovězí filety, aby ptáček nebyl tuhý a lépe se balil, osolíme, opepříme, potřeme polovičku hořčicí, pak naskládáme kousky slaniny, cibule, vajec, nakládaných okurek a párku.

Poté opatrně zabalíme tak, aby se strany nerozlézaly. A teď pozor, otázka je, kolik ptáčků děláme, protože pokud jich děláme víc, nemusíme je ničím vázat nebo spíchávat, stačí je poskládat těsně vedle sebe napevno v pekáčku, nebo kastrolu a nerozlezou se. Ale pokud chcete mít jistotu, tak můžete ptáčka svázat provázkem.

Na sádle nebo na oleji si zpěníme cibulku do hněda, přidáme 3 polévkové lžíce hořčice a zalijeme vodou nebo hovězím vývarem. Základ osolíme, opepříme a přivedeme k varu, maso zatáhneme v předehřáté troubě a zalijeme základem.

Šéfkuchař Petr Šmolík

Pečeme přiklopené asi 2 hodiny do měkka, lze samozřejmě použít i doma tak oblíbenou věc, jako je papiňák, kde se doba vaření zkrátí. V restauraci U Salzmannů španělské ptáčky pečou na nízkou teplotu 85 °C přes noc, asi tak 10 hodin. Maso tolik neztratí ze svého objemu a je chutnější.

Až se maso uvaří, měkké vyjmeme, zahustíme jíškou a dochutíme solí, pepřem a lákem z okurek, na šmak. Vše povaříme a scedíme. Podáváme s rýží.