Výprachtická pila u Lanškrouna bývala centrem protinacistického hnutí. Dodnes je v ní ukrytá skrýš

23. duben 2019
Česko – země neznámá

Nejen krásná příroda láká turisty do okolí Výprachtic u Lanškrouna v Pardubickém kraji, ale také zajímavá novodobá historie. V tamním mlýně a pile bylo totiž sídlo slavné odbojové protinacistické organizace, kterou vedl jejich majitel Josef Hrabáček. Jeho životní příběh, kdy se ukrýval před nacisty a následně i přes komunisty, by vydal na román. Ostatně román o něm také vyšel.

Jmenuje se Tesáno do kamene a napsal ho Václav Horyna v roce 1948. Napínavý příběh protinacistického boje a neohroženého hlavního hrdiny ale velmi brzy skončil na indexu zakázaných knih. Vůdci odbojového protinacistického hnutí se totiž následující režim odvděčil tím, že mu znárodnil majetek a poslal ho na 25 let do vězení. Jenže než se tak stalo, tak se Josef Hrabáček dokázal skoro rok ukrývat.

Ostatně měl v tom praxi. Když na jeho organizaci v roce 1944 nacisté přišli, stihl jim utéct a skrývat se až do konce války. A to nejen v okolních lesích, kde měli s partyzány vybudovaný bunkr, ale také přímo v prostorách vlastní pily, tedy v tzv. podpilí. Tam se neuvěřitelná skrýš dochovala do dnešních dnů. Připomíná tak osobu neohroženého bojovníka proti nacistům Josefa Hrabáčka, stejně jako pamětní deska na jeho domě.

Do Výprachtic je možné se vypravit nejen za historií tamního partyzánského hnutí, ale také za krásnou přírodou. Přímo u pily totiž začíná naučná stezka Údolí Moravské Sázavy. Měří něco přes pět a půl kilometru a dá se projít pěšky, projet na kole nebo na bruslích. Auta tam mají přísný zákaz vjezdu. Čeká vás procházka téměř neporušenou přírodou podél řeky Moravské Sázavy, ve které se je možné v horkých dnech i příjemně osvěžit. Jsou na ní také místa, která si lidé z okolí upravili ke koupání. Jen pozor, voda je sice krásně čistá, ale i v parných dnech poměrně studená.

autor: RUS
Spustit audio