Výroba domácího mýdla může být zábava i krásný vánoční dárek

15. prosinec 2022

Víte, že ten největší dárek pro každého je Váš čas? Zkuste letos místo drahých nákupů svým nejbližším vyrobit něco praktického. Něco, co potřebují několikrát za den a vždy si při tom na vás mohou vzpomenout. Například krásné voňavé mýdlo. Stačí si pořídit silikonovou formičku, mýdlovou hmotu a další ingredience na zdobení.

Ze všeho nejdříve je nutné si vybrat vhodnou mýdlovou hmotu. Mýdlová hmota se prodává ve větším balení, takže ji využijete několikrát. Pokud máte citlivou kůži nebo chcete mýdla opravdu luxusní, vhodná je přírodní mýdlová hmota s kozím mlékem nebo bambuckým máslem.

Důležitější ale je rozhodnout se, jestli mýdlo zůstane čiré nebo jestli bude mít neprůhlednou konzistenci. Pečlivě vybírejte také samotné formičky. Na výběr je velké množství tvarů. Od malých, které spíše připomínají vánoční cukroví a mají na spodní straně různé ornamenty, po klasická velká mýdla, která vám pak dlouho vydrží.

Jak na to

Mýdlovou hmotu rozkrájíme na malé kostičky přibližně o velikosti 2 x 2 cm. Poté dáme v nádobě krátce do mikrovlnné trouby. Při 70% výkonosti stačí na úplné roztavení 30 sekund, maximálně 1 minuta.

Po rozehřátí je možné přímo v nádobě namíchat zvolenou mýdlovou barvu a různé sušené bylinky nebo květy. Vonný olej je možné kapat až jednotlivě do každé formičky. Mýdlová hmota ve formičce rychle tuhne. Na výrobu mýdla proto stačí pouhých 30 minut. Je to zábava, kterou uvítají i děti.

Formičky na mýdla připomínají ty na vánoční cukroví

Buďte kreativní

Mýdla mohou být zcela jednoduchá. Hezčí jsou ale ta, která trochu přikrášlíme. Není to nic těžkého. Na zdobení použijeme například malé sušené květy a různé bylinky. Mýdla můžete i provonět několika kapkami esenciálního oleje, který běžně používáte do aromalampy. Záleží jenom na vás, jak vůně namícháte. A pokud chcete mýdlo například v barvě vaší koupelny, nezapomeňte spolu s mýdlovou hmotou zakoupit i přírodní mýdlové barvivo.

Můžeme například vyrobit zabarvená mýdla v malých formičkách. Po té, co ztuhnou, je dáme do forem větších a zalijeme je čirou průhlednou mýdlovou hmotou. Nebo mýdla naopak takto připravujeme po vrstvách. Nejprve necháme zatuhnout čirou mýdlovou hmotu, po ztuhnutí jí zalijeme hmotou obarvenou (nebo naopak) a bylinkami ozdobíme pouze na povrchu nebo je vmícháme do jedné z vrstev mýdla. Kreativita tu nezná mezí.

Kromě toho, že se jedná o velmi krásný dárek, který si zaslouží i hezký obal, můžete se při pravidelné vlastní výrobě dostat i na velmi zajímavé finanční ceny oproti běžně kupovaným již hotovým mýdlům.

Spustit audio