Vysídlená šumavská obec Stodůlky se stala cvičným terčem tankistů. Dnes tu vládne jenom příroda

24. květen 2019
Česko – země neznámá

Jestli máte rádi Šumavu, pak pro vás máme tip na výlet na místo, které není tak známé a nebudete se tam potkávat s davy turistů. Vypravíme se do rozlehlých plání hlubokého údolí pod horou jménem Křemelná, kterým protéká stejnojmenná řeka. A to je vše, co tu dnes najdete.

Přitom ještě do konce druhé světové války se tady rozprostírala obec Stodůlky. Po vysídlení německého obyvatelstva se ale stala cvičným terčem Československé lidové armády. Ta ji během několika desetiletí doslova srovnala se zemí. Cvičiště dodnes připomínají označené oblasti, kam je z bezpečnostních důvodů vstup zakázán. Zůstala tam totiž nevybuchlá munice. 

Obec Stodůlky se rozprostírala pod horou Křemelnou v takzvaném bezlesí. Bývala to královská rychta, jedna z osmi na Šumavě. To znamená, že její obyvatelé byli přímými poddanými krále. S rozlohou 236 kilometrů čtverečních byla po Praze druhou největší obcí v Čechách.

Původně se místu říkalo Simonovy stodoly. Od roku 1617 Stadeln, tedy Stodůlky. Později byly v obci dva mlýny, škola, pila a několik hostinců. Ve druhé polovině 19. století a první polovině 20. století měly Stodůlky kolem dvou tisíc obyvatel.

Rok 1952 uzavřel historii obce

Po válce bylo převážně německé obyvatelstvo vysídleno a vylidněné Stodůlky se staly v rámci vojenského výcvikového prostoru Dobrá Voda cvičným cílem lidově demokratické armády. V roce 1952 lehly zbytky obce definitivně.

Dlouhá desetiletí bylo území v rámci železné opony nepřístupné. Po pádu totality se do oblasti vrátil život. Lokalita byla rozdělena do několika zón podle stupně nebezpečí vzhledem k výskytu nevybuchlé munice. Z některých míst se staly pastviny, některá území jsou nepřístupná dodnes.

Pokud se do údolí řeky Křemelné, do míst zaniklé obce Stodůlky vypravíte, respektujte varovné cedule a v žádném případě nevstupujte tam, kam je to přísně zakázáno. Celé údolí lze dnes bezpečně projít nebo projet po značených turistických a cyklistických trasách. Odměnou vám budou překrásné výhledy na šumavské velikány, horou Křemelná počínaje a Poledníkem konče. A také průzračná, rašelinou zbarvená voda řeky Křemelné.

   

autor: Pavel Halla
Spustit audio