Z Klosovy vyhlídky můžete obdivovat panorama novoměstského Českého betlému a údolí řeky Metuje

9. květen 2019
Česko – země neznámá

Klosova vyhlídka v Jiráskových sadech v Novém Městě nad Metují nabízí překrásný výhled do údolí řeky Metuje i na novoměstský Český betlém, jak bývá označována historická část Nového Města nad Metují. Vyhlídkové místo nese jméno po učiteli Janu Klosovi, který na přelomu 19. a 20. století býval místním písmákem a kronikářem.

Z novoměstského náměstí se vydáte na sever, propletete se uličkami sídliště a zamíříte k budově sokolovny. A pak vstoupíte do Jiráskových sadů, ve kterých se ukrývá Klosova vyhlídka. Je ohraničena kovovým zábradlím a nabízí krásný pohled na historickou část města, včetně zádomí měšťanských domů v městské památkové rezervaci A také do údolí řeky Metuje.

V letech 1946 až 1947 při přejmenování ulice Mezi stodolami na ulici Klosovu byla původní vyhlídka upravena, opatřena zábradlím a dostala stejný název - Klosova - podle významného obyvatele, rodáka z České Skalice Jana Klose, učitele, ředitele novoměstských škol, kronikáře, archiváře a čestného občana Nového Města nad Metují.

Zasloužil se o postavení školy v Komenského ulici, byl členem mnoha místních spolků a deset let i členem městského zastupitelstva. Vedl kroniku města a po svém odchodu do důchodu byl jmenován městským archivářem. Roztřídil také všechny městské písemnosti a vypracoval k nim seznam. Na jeho návrh byly v roce 1909 v oblasti Bořetína založeny městské sady. V roce 1922 vydal publikaci Paměti města a zámku Nového Města nad Metují a také publikaci o dějinách novoměstských řemesel.

Jiráskovy sady zvou k procházkám i sportování

V Jiráskových sadech se nachází také kopie původního bronzového pomníku Aloise Jiráska z roku 1931 od akademického sochaře Josefa Bílka z Hořic. V roce 2018 tam přibyl pomník novoměstským legionářům, který navrhl městský architekt Vít Lukas. Do pískovcového podstavce památníku byl před jeho odhalením vložen měděný tubus se seznamem všech novoměstských legionářů a také nová kniha vydaná městským muzeem nazvaná „Legionáři z Nového Města nad Metují, Krčína, Spů a Vrchovin“ od Ladislava Hartmana.

Jiráskovy sady byly založeny za první republiky a jsou ideálním místem k procházkám, jízdě na kole i všelijakému jinému sportování. Parkové cesty využívají i děti z nedaleké školy a od roku 2016 tam všem zájemcům slouží i workoutové hřiště.

Výhled na působivé panorama Nového Města nad Metují umožňuje kromě Klosovy vyhlídky také vyhlídka Juránkova. Ta se nachází na místě, kde býval hrad Výrov. Pohledem na novoměstský zámek se zase pokocháte z Dvořáčkovy vyhlídky.

autor: VaW
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.