Z rozhledny na Plešivci se turisté dívají na Krušné hory už 126 let. Vstup do ní je přes restauraci

9. leden 2022

Plešivec je se svou výškou 1028 metrů nad mořem jedenáctým nejvyšším vrcholem Krušných hor. Tyčí se nad horským městečkem Abertamy a na jeho svazích se rozprostírá nejmladší český skiareál. Na jeho vrcholku stojí horský hotel s restaurací, ze které je možné vystoupat na rozhlednu.

Šestnáctimetrová rozhledna stojí na vrcholu Plešivce od roku 1895. O její vybudování se zasloužil abertamský Spolek přátel přírody, který se v této části Krušných hor postaral o nejednu turistickou zajímavost. Z ochozu rozhledny je možné se za dobrého počasí podívat do dalekého okolí. Rozeznat lze kromě části Krušných hor také Doupovské hory, Slavkovský les nebo vrcholky Českého lesa.

Plešivec ale nenabízí jen rozhlednu. V zimní sezóně je vyhledávaným místem kvůli zmíněnému skiareálu. V létě zase lákají na vrchol různé adrenalinové atrakce včetně lanového centra. A nejen děti se mohou vydat na Stezku krušnohorských pověstí. Za návštěvu stojí i blízké městečko Abertamy, které nabízí třeba rukavičkářskou expozici nebo hornicko-mineralogické minimuzeum. Celé okolí je pak protkáno sítí turistických, cyklistických a běžeckých tras.

Na vrchol Plešivce se dostanete překvapivě snadno. Až k patě rozhledny vede asfaltová silnice, na jejímž konci nechybí prostorné parkoviště. Pokud byste ale vrchol chtěli dobýt po svých, dovedou vás na něj hned tři turistické stezky (žlutá, modrá a zelená). Z Božího Daru si můžete užít i skvělý výlet na kole po lesních cestách.

Na Plešivci najdete i stezku krušnohorských pověstí
Spustit audio