Začátek školního roku se blíží. Spousta učitelů a dalších zaměstnanců už nastoupila zpět do práce

24. srpen 2022 08:20

Začínají přípravy na nový školní rok. Řemeslníci dokončují poslední opravy, uklízečky čistí všechny prostory. Učitelé dávají dohromady rozvrhy hodin a připravují se na nové školáky. Mezi nimi budou také děti ukrajinských uprchlíků, jako například na Základní škole náměstí Míru ve Vrchlabí. 

Čtěte také

„Gruntujeme šatny,“ říká uklízečka Hana Drapáková, kterou jsem zastihla v přízemí budovy s hadrem a kbelíkem v ruce. „Kompletně. Práh, vymést pavučiny, podlahu očistit, lavičky otřít, prostě kompletně všechno.

Práce prý do konce prázdnin má ještě hodně, proto nastoupila s dostatečným předstihem. „Každý z nás má svůj úsek. Já k tomu mám ještě třídy, tělocvičnu, posilovnu, kuchyňku a nějaké sportovní kumbály.

Na chodbách je slyšet zvuk nářadí

Pracovníci odborné firmy dokončují instalaci kamerového systému.

Začátek školního roku se blíží. Spousta učitelů a dalších zaměstnanců už nastoupila zpět do práce

„Šatny u tělocvičny, kde je potřeba zvýšit dozor. Záznam se bude zobrazovat na monitoru ve sborovně, aby učitelé měli větší přehled o pohybu žáků v době mimo výuku, vysvětluje Milan Vrňata.

Čtěte také

V jednotlivých třídách už jsou učitelé, připravují knihy, zdobí prostory. Některé čeká ještě stěhování, Dělníci už dokončili novou sborovnu.

„Kromě toho, že si budeme muset ty věci navíc nastěhovat do sborovny, tak si každý třídní učitel musí připravit svoji třídu, nanosit si tam květiny, které máme hromadně uloženy ve vedlejší místnosti pro zalévání, a vlastně se i psychicky trochu na vyučování připravit, co nás čeká. Potkat se s kolegy, vyměnit si informace, říká učitelka Jitka Loudová, která se probírá jednotlivými krabicemi a začíná věci třídit.

Čtěte také

Jana Čermáková s kolegyněmi má před sebou náročný úkol, sestavit rozvrh hodin pro všechny třídy. „Mám tady před sebou ten příští školní rok. Kdo a kdy, které dny vyučuje a jak se vejít do tělocvičny.

Do lavic má v září usednout přes 500 set dětí. Víc než v loňském roce.

„I díky ukrajinským dětem, jejichž počty tedy ještě neznáme, protože ještě tento týden by měly proběhnout nějaké schůzky. Tak řeknu, že by to mělo být zhruba něco mezi 20 až 30 Ukrajinci, vysvětluje ředitel školy Petr Jindřich.

Přesný počet ukrajinských dětí bude podle něj jasný až 1. září.

Spustit audio

Související