Zahřeje a zasytí. Moravskou cibulačku s vínem připravil Jaroslav Sapík

Moravská cibulačka s vínem podle Jaroslava Sapíka

Požádali jsme jednoho z porotců Jaroslava Sapíka, aby připravil jednoduchý pokrm, který v zimě zasytí a je rychle hotový. Milovník domácí kuchyně se rozhodl pro svou verzi oblíbené cibulačky s vínem, která je podle něj ukázkou syté svačiny nebo malé večeře.

Moravská cibulačka s vínem

6 středních cibulí
bílé víno (spíše suché)
šálek husího sádla
4 lžíce slunečnicového oleje
4 až 5 stroužků česneku
lžíce dětské krupice na zahuštění
vývar (libovolný dle naší chuti)
8 žloutků (na 4 porce)

Postup:

V kastrolu si na husím sádle a oleji zpěníme na silná kolečka nakrájenou cibuli. Přidáme na plátky nakrájený česnek, který polévku provoní. Chvíli restujeme, ale jen do sklovata.

Posypeme dětskou krupicí, kterou zlehka orestujeme a poté zalijeme vývarem. Dobře provaříme.

Čtěte také

Dochutíme solí a pepřem. Případně dáme i trochu bílého vína, přivedeme do varu a vaříme 5 minut.

Podáváme s vajíčkem, které můžeme buďto celé (žloutek i bílek) zašlehat do polévky, nebo přidáme do polévky pouze osolený žloutek na dno polévkové misky, zalijeme polévkou a navrch usadíme druhý žloutek.