Zámecké oranžerii v Raduni vévodí citrusové dřeviny a mnoho dalších druhů tropických rostlin

2. červen 2021

Oranžerii Zámku Raduň ve Slezsku zdobí citrusové dřeviny, vavřínové a palmové stromy a další cizokrajná vegetace. Blízko elegantního historického objektu se nově nachází bylinková a okrasná zahrada se sadem. Návštěvníci se tak mohou pokochat pohledem na množství exotických rostlin i našich tradičních bylinek, dobře známých a používaných i v minulosti v aristokratické kuchyni.

Zámecká novoklasicistní oranžerie z let 1825 až 1826 se nachází sto metrů od samotného zámku. K přízemní stavbě s vysokými okny přiléhal rozlehlý parter, ve kterém byly letněny citrusy a další druhy tropických rostlin. Právě ty krášlí jak vnitřní prostor oranžerie, tak i přilehlé okolí s mnoha záhony, květináči a lavičkami k posezení.

Návštěvníkům je od loňského léta nově přístupná i bylinková a okrasná zahrada. Na zahradě najdou množství květin, letniček i trvalek a mezi bylinkami například kerblík, majoránku, kopr, pažitku, šalvěj nebo pelyněk. Aristokratickou kuchyni, plnou bylinek a koření připomínají i zážitkové akce, které nabízí kulturní program Zámku Raduň ve spolupráci se Slezskou univerzitou v Opavě.

Samotný zámek v Raduni má několik prohlídkových okruhů. Nabízí pohled nejen do reprezentačních prostor aristokratické rodiny, ale ukazuje i soukromé pokoje služebnictva. Mapuje životní styl obyvatel zámku od počátku 19. století až do poloviny 20. století. Prohlídkový okruh s názvem Modernizace a technické zázemí představuje adaptaci letního aristokratického sídla v moderní a celoročně obývanou rezidenci.

Spustit audio