Zámecký kunštátský perník je dědictvím rodiny Marie Šafářové, který si vychutnává už pátá generace

Porotu Pochoutkového roku zaujal recept, se kterým se do soutěže přihlásila Marie Šafářová z Poličky na Vysočině. Po uležení je to nesmírně vláčný a chuťově jemný perník plný bohaté náplně. Je to jako svátek v puse, když si dáte kousek.

Postup

Ingredience
  • Na těsto:
  • 15 hřebíčků
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 vrchovatá lžička mleté skořice
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 1 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce mléka
  • 40 g másla
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry
  • ½ lžičky strouhané citronové kůry
  • 150 g cukru
  • 300 g hladké mouky
  •  
  • Na náplň:
  • 400 g povidel
  • 6 sušených fíků
  • 12 vlašských ořechů
  • 8 sušených švestek
  • sádlo na vymazání
  •  
  • Na dokončení:
  • 1 vejce
  • 2 lžíce cukru na posypání

V míse smícháme prosátou mouku s cukrem, kypřicím práškem do pečiva, mletou skořicí a hřebíčkem s novým kořením utlučeným v hmoždíři.

V rendlíku rozpustíme med, mléko a máslo. Vzniklou směs stáhneme z plotny a vmícháme do ní vejce, nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůru a na závěr i rum.

Vzniklou kaši z rendlíku přidáme do mísy k mouce s kořením. Promícháme nejprve vařečkou a nakonec vypracujeme rukama na vále pevné těsto, které necháme zabalené v igelitovém sáčku přes noc odpočívat v lednici.

Druhý den si těsto rozdělíme na poloviny. Jeden díl těsta vyválíme na pomoučeném vále do tenké obdélníkové placky. Pomocí válečku ji přeneseme na plech (25 x 35 cm) vymazaný sádlem. Okraje těsta lehce vytlačíme do krajů.

Položenou placku vydatně pomažeme povidly a na ně poklademe nasekané vlašské ořechy a švestky s fíky pokrájené na malé kousky.

Zakryjeme druhou plackou těsta vyválenou dotenka. Lehce přitiskneme k náplni a propícháme ji vidličkou. Perník potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubým krystalovým cukrem.

Pečeme při teplotě 170 °C cca 35 minut. Po vychladnutí krájíme hotový perník na malé obdélníčky nebo čtverečky. Nejlépe chutná až po několika dnech.

Marie Šafářová

Recept je z rodiny jejího manžela. Jeho babička se narodila na zámku v Kunštátě, kde její tatínek pracoval jako zahradník. Den narození připadl na svátek paní hraběnky Tekly Coudenhove-Horichsové. Ta projevila přání, aby se malá holčička jmenovala po ní. Její prosba byla vyslyšena.

A protože dědeček pana Šafáře pracoval jako zahradník a staral se také o zámecký skleník, mohla jeho babička na začátku 20. století ochutnat i takové plody, jako byly fíky, pomeranče apod. Recept na perník, který se pekl na zámku se předával v rodině z generace na generaci a je stále oblíben.

Paní Šafářová nás přivítala u stolu plného jídla. S prací ji pomáhal její muž. Pro všechny to bylo příjemné setkání obohacené o řadu poutavých vyprávění.

Marie Šafářová a Patrik Rozehnal