Zámecký park ve Veselíčku patří architektonicky, historicky a botanicky k nejcennějším na Moravě

18. listopad 2020

Veselíčko na Přerovsku v Olomouckém kraji patří k vesnicím s bohatou historií a malebnou okolní přírodou. Turistům tak může leccos nabídnout. Třeba lesní vojenský hřbitov z dob napoleonských válek. Anebo krásný zámecký park. Ten se rozkládá na ploše pěti hektarů. Založen byl na přelomu 19. a 20. století. Architektonicky, historicky a botanicky patří k nejcennějším parkům na Moravě. Má za sebou rozsáhlou obnovu, která památce vrátila podobu z časů kolem roku 1930.

Veselíčský park navazuje na tamní zámek. Ten stojí na místě původní tvrze, kterou ve druhé polovině 18. století majitelé z rodu Podstatských přestavěli na pozdně barokní dvoupatrový objekt. K zámku obdélníkového půdorysu patříval hospodářský dvůr s chlévem, stodolou a obytnými přízemními domky. Součástí zámku je domácí kaple s vzácnými freskami. Za napoleonských válek sloužil jako nemocnice, dnes je sídlem Dětského domova.

I samotný zámecký park, zbudovaný na místě okrasné zahrady, má vlastní historii. Místy opředenou tajemstvím. Není jasné, kdy původní park vznikl, vyvíjel se a měnil postupně. Přibyly anglická a francouzská zahrada, kašna, bazén a další kamenné prvky. V parku se objevily vzácné stromy a dřeviny. Od roku 1962 je na seznamu kulturních památek, od roku 1994 je v majetku obce, která se před pár lety postarala o jeho celkovou obnovu. Rozsáhlá rekonstrukce vrátila parku a také zámecké zahradě podobu z roku 1930.

Zámecký park ve Veselíčku

Veselíčko nabízí turistům i další zajímavá místa. Vesnici obklopují lesy, ve kterých narazíte na rybníky a kapličky. Provede vás kolem nich třeba Hraběnčina naučná stezka, která má pětadvacet zastavení. Patří k nim i pomník padlým vojákům napoleonských válek. Zámek ve Veselíčku totiž sloužil jako lazaret. V hromadném hrobě, na kopci v lese, prý pochovali na osm stovek rakouských a ruských vojáků.

autor: Jana Zemková
Spustit audio