Zámek Trmice je královstvím modelové železnice. Tamní kastelán ji tvoří už tři desítky let

2. listopad 2023

Zámek v Trmicích na Ústecku pochází z druhé poloviny 19. století. Pozoruhodnou stavbu můžete navštívit. Načinčané rokokové salóny v ní ale nečekejte. Zdejší kastelán totiž kdysi pracoval na dráze a mašinky, vlaky a koleje si zamiloval natolik, že začal vytvářet jejich modely. Na zámku tak vznikla jedna z největších modelových železnic u nás.

Novogotický zámek v Trmicích nechal vybudovat hrabě Albert Nostic v letech 1856 až 1863. Už sama jeho osobnost je velice zajímavá. Stál mimo jiné u zrodu pražského Národního muzea, ústecké chemičky i železniční trati. Zastával vysoký císařský úřad Nejvyššího maršálka Království českého, desítky let byl trmickým starostou, stal se vůdčí osobností v rozvoji těžby hnědého uhlí, založil cukrovar, inicioval výstavbu pomníku Přemysla Oráče ve Stadicích.

Možná by se divil, co je dnes v jeho zámku k vidění. Nejspíš by se mu to ale líbilo. Vedle galerie, expozice o historii dolování, koncertního sálu a obřadního sálu je tu totiž několik modelových kolejišť. Třicet let je budoval zdejší kastelán Jan Souček, původní profesí strojvůdce.

Vagonků a lokomotiv různých velikostí jsou stovky, kolejiště jsou pak doplněná dalšími stovkami figurek lidí i zvířat, domků či aut. Největší kolejiště je dokonce ozvučené. Než vyjede vlak na trať, je slyšet píšťalka výpravčího, lokomotiva v rozjezdu a dokonce i bučení krav na farmě sousedící s tratí. Ostatně s jednotlivými kolejemi sousedí třeba i gladiátorská aréna, kolbiště s rytířskými souboji nebo indiánský tábor.

Vagonky a lokomotivy doplňují figurky lidí i zvířat, domky, auta a další doplňky

Expozici doplňují vitríny s modely aut, motorek a bojové techniky, nechybějí ani modely lodí a předměty z reálného železničního provozu. Najdete tu i unikáty, například model ruské lokomotivy, které se říkalo Sergej. Je to litinový odlitek a váží tři kilogramy.

Budete-li někdy poblíž Trmic, neváhejte a přehoďte výhybku směrem k zámku. Otevřeno mají každou středu od 13:00 do 16:30 a v neděli od 10:00 do 12:00 a odpoledne pak opět od 13:00 do 16:30.

Spustit audio