Zámek Valeč zve do lapidária. V působivé expozici uvidíte originály soch Matyáše Bernarda Brauna

19. listopad 2021

Zámek Valeč najdete na Karlovarsku nedaleko městečka Bochov, na hranici vojenského prostoru Doupovské hory. Přestože historický objekt prochází už několik let obnovou, můžete tam navštívit hned několik unikátních expozic. Zámek a jeho park je totiž ojedinělou ukázkou vrcholného baroka.

Vzhledem k probíhající obnově se v zámku nekonají běžné prohlídky zámeckých interiérů. I když některé zrestaurované sály jsou návštěvníkům již k dispozici. K oblíbeným raritám patří třeba expozice gotických fresek zachráněných z kostela sv. Wolfganga nebo noční prohlídky s lucernami. K nejvyhledávanějším místům patří ale objekt někdejší kovárny, kde vzniklo lapidárium se sochami významného barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna.

Braun na zámku žil a tvořil na přání hraběte Šporka, pro kterého pracoval v první polovině 18. století převážně na zámku v Kuksu. Ten služby svého dvorního sochaře nabídl dobrému příteli, valečskému hraběti Štampachovi, který nabídku s potěšením využil. Proto se také hrabě Špork stal předlohou jednoho sousoší.

Audiovizuální expozice představuje ve dvou místnostech celkem 28 soch, které zobrazují převážně postavy z řecké mytologie, ale i alegorie různých neřestí a ctností. Výjimku tvoří již zmiňované sousoší Nanebevzetí hraběte Šporka, na němž Braun znázornil svého pána v kočáře taženém anděly, doprovázeného alegorií víry. Expozici přidávají na působivosti světelné a zvukové efekty, které lze měnit v rámci několika scénických režimů.

Originály soch z 18. století původně stávali v zámeckém parku

V zimní sezóně je lapidárium na zámku Valeč otevřené od pátku do neděle. V pátek a v sobotu je expozice přístupná od 11 do 23 hodin, v neděli pak od 11 do 18 hodin.

Spustit audio