Zámek ve Slezských Rudolticích má pohnutou minulost a dokonce v něm i straší. Zaznamenaly to kamery

4. září 2020

Osoblažsko je opomíjený kout naší země. Přitom tento výběžek v dnešním Moravskoslezském kraji býval kdysi rušným kulturním centrem. A to i díky zámku ve Slezských Rudolticích, kterému se přezdívalo Slezské Versailles. Všechny uchvacovala nejen výstavní krása samotné stavby, ale i rozlehlé zahrady. A dnes prý na zámku straší.

Asi nejpozoruhodnější místností zámku je Pokoj přátelství. Sice zdaleka není nejkrásnější, ani v něm nenajdete výstavní nábytek, jako v ostatních salonech. Je tam obyčejná oprýskaná zeď. Kastelán zámku Tomáš Zemba ale říká, že je to záměr. A ukazuje jednotlivé vrstvy - od kamenů, přes cihly až po vrstvy omítek.

A právě v tomto pokoji zaznamenaly kamery v noci pohyb. Když se tam ale kastelán osobně vydal, nikoho tam nenašel. Myslel si proto, že je kamera rozbitá a nechal ji vyměnit za jinou. I ta ale v noci hlásila pohyb v místnosti. A údajně i psi, kteří do zámku mohou se svými pány na prohlídku, do Pokoje přátelství neradi vstupují a jsou v něm pak velice neklidní.

Zámek Slezské Rudoltice s parkem, ve kterém přibyly nové vázy a sochy

Zámek Slezské Rudoltice má i svou Černou paní, která se v minulosti údajně toulala krajem a do zlaté misky sbírala duše zlých lidí. Kdo ale straší v Pokoji přátelství, není jisté. Zámek má totiž pohnutou historii. A to zejména z průběhu 20. století. Z bývalého výstavního centra společenského života se totiž za druhé světové války stalo sídlo části Goebbelsova Ministerstva propagandy. A později zde bylo i výcvikové středisko Hitlerjugend.

Před válkou sídlo jako poslední soukromý majitel vlastnil koňský handlíř. Po válce zámek chátral, na čas v něm usadil místní národní výbor a poté sloužil jako sklad zdravotnického zařízení. Zpátky k životu se začal vracet teprve po roce 2004, kdy jej převzala do své správy obec Slezské Rudoltice.

Zámek čeká v příštích letech celková rekonstrukce. Jak ale slibuje kastelán zámku Tomáš Zemba, návštěvníci na něm budou i po dobu jejího trvání vítáni. Aktuální otevírací dobu a také zajímavé akce na zámku najdete na webové stránce www.zamekslezskerudoltice.cz.

Spustit audio