Zamysleli jste se někdy nad tím, jak jíst saláty se zálivkou, abyste se nepokapali? Jde to i s noblesou
Okurkový nebo mrkvový salát patří mezi oblíbené doplňky k hlavnímu jídlu. Drobné nudličky zeleniny však můžou padat z úst, zálivka zase potřísnit oděv. Přesto se takový salát dá elegantně sníst. A co se zálivkou, můžeme ji vypít? Radí Ladislav Špaček.
Salát nabíráme zásadně vidličkou. Necháme ho vždycky trochu okapat, protože okurkový anebo mrkvový salát mají hodně šťávy nebo zálivky a my si nechceme potřísnit talíř, košili ani kravatu. Po okapání už můžeme zcela svobodně konzumovat.
Nůž do salátu nepatří
Do salátové mísy nikdy nevkládáme nůž, a to ani kdybychom měli listový salát, který není nakrájen na menší kousky. Pokud je salát nakrájen na kousky, můžeme ho konzumovat vidličkou. V opačném případě listový salát slouží spíš jenom jako dekorace, takže se jím nebudeme trápit. Potom si doma dáme svůj, který si hezky nakrájíme.
Zálivku ze salátu nemůžeme vypít nikdy! To je barbarství, to je něco jako vylizování talíře. Jestli máme lžíci, která se ale k salátu obvykle nepodává, pak můžeme zálivku pouze ochutnat.
Vyjíst zálivku lžící si můžeme dovolit pouze doma. Ale pozor, doma učíme stolování děti. A neučíme je tím, co jim říkáme, ale tím, jak se chováme. Ony nás potom napodobují, takže dávejme si pozor, co předvádíme našim dětem.
KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ
Ladislav Špaček
Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.
Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.
Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.
Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.