Zapečené hlávkové zelí. Zkuste s masem i bez něj, obojí je výborné
Se zelím se dají dělat kouzla. V tomto pokrmu se mohou místo slaniny spotřebovat třeba zbytky masa nebo ho úplně vypustit. I tak jde o výborné jídlo, v tom případě pak vhodné i pro vegetariány.
- 1 menší hlávka zelí (cca 1 kg)
- 2 cibule
- 1 lžička cukru
- 1 lžička octa
- 1 lžička kmínu
- 250 g anglické slaniny (zbytky pečeně, uzenin, …)
- 4 velké brambory
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 2 dl 12% smetany
- sůl, olej na potření pekáče
Očištěnou a poškozených listů zbavenou hlávku zelí jemně nakrájíme nebo nakrouháme, oloupanou cibuli nakrájíme na plátky. Osolíme, okmínujeme, přidáme cukr a ocet a rukama dobře promačkáme, aby zelí změklo a pustilo trochu šťávy. Oloupané syrové brambory nakrájíme na přiměřeně velké kostky, lehce je poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Spolu s nakrájenou slaninou přidáme k zelí, opět promícháme, vložíme do lehce olejem vymaštěného pekáče nebo zapékací mísy a zalijeme smetanou.
Pod poklicí pečeme v troubě při cca 170°C 40 minut. Pak poklici sundáme a zapékáme ještě dalších 10 minut, jen co povrch lehce chytne barvu.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka