Dušená treska se zeleninou. Zdravé a lehké jídlo, které navíc potěší i vaše oči svojí barevností
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.
- 500 g tresky
- 1 paprika červená
- 1 mrkev
- česnek
- 1 cibule
- uzená paprika mletá
- 100 ml bílého vína
- olivový olej
- sůl a mletý černý pepř
Treska obecná je mořská ryba z čeledi treskovitých, která může dorůstat velikosti až 2 metry a hmotnosti až 90 kilogramů. Jde o silnou a mohutnou rybu, která žije v hejnech.
Obývá chladné vody mírného pásma v severních oblastech Atlantského oceánu, v oblastech se silným rybolovem, který v některých místech silně zdecimoval její přirozenou populaci. Jedná se o hospodářsky nejvýznamnější mořskou rybu, která je hojně lovena.
Dříve se předpokládalo, že její hejna jsou nevyčerpatelná, ale v průběhu let její populace rapidně prořídla. V současnosti probíhají snahy o stabilizaci populací a o trvale udržitelný rybolov.
Postup:
Zeleninu očistíme a nakrájíme. Česnek na tenké plátky, cibuli na ostičky, papriku na menší kostky a mrkev nastrouháme na struhadle.
Filety tresky dobře osušíme papírovou utěrkou, osolíme a okořeníme.
V pánvi rozpálíme olej a filety z obou stran opečeme dozlatova. Potom je vyjmeme a zakryjeme alobalem, aby si udrželi teplotu.
Do výpeku přidáme cibuli a česnek, dobře promícháme. Zhruba po minutě restování přidáme mrkev a papriku a všechno společně opečeme asi dvě minuty. Dochutíme solí, pepřem a uzenou paprikou.
Zeleninu podlejeme vínem, provaříme, přidáme kapku vody, navrch položíme tresku, pánev zakryjeme a chvíli vše dusíme na mírném ohni.
Pak odstavíme a podáváme.
Chutně připravená treska se zeleninou je recept na hlavní chod, ke kterému se hodí sklenka dobrého suchého bílého vína.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Treska po katalánsku. Olivy dají rybě exotickou chuť, která potěší milovníky netradičních kombinací
Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí.
-
Dušená treska na citrónovo-česnekové omáčce. Udělejte si k ní netradiční, skvělé celerové hranolky
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Jen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti tresky objevili lidé už před mnoha staletími.
-
Limetková kari treska. Spojení hned tří úžasných chutí a barev na jednom prostřeném talíři
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně na 136 miliónů porcí. Její kulinářské možnosti objevili lidé už dávno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.