Židovský hřbitov v Litomyšli je tajemný a opuštěný. Přesto se na něm znovu objevují náhrobky

1. březen 2020

Židovský hřbitov se nachází asi dva kilometry od centra Litomyšle. Leží v místní části Lány, v malém úžlabí mezi poli. Dostanete se k němu po polní cestě, která vede z ulice Na Lánech. Z druhé strany ke hřbitovu směřuje odbočka z místní komunikace směrem od obce Kornice. Hřbitov má tvar lichoběžníku a rozkládá se na ploše necelých patnácti set metrů čtverečních. Na začátku ledna 2020 se stal kulturní památkou.

Vlastníkem hřbitova je Židovská obec v Praze. V červnu 2019 ustanovila správce hřbitova, kterým se stal Vojtěch Toms z Litomyšle. Ten teď ve svém volném čase hřbitov opravuje, čistí od vegetace a popadané náhrobky vrací na jejich původní místo. K jeho aktivitám se občas připojí i další lidé z Litomyšle.

Počet lidí židovské víry začal v Litomyšli narůstat zejména v 19. století. Sčítání lidu v roce 1900 uvádí nejvyšší počet Židů v historii města, celkem 216. V roce 1942 bylo 92 litomyšlských Židů deportováno do koncentračního tábora v Terezíně.

Na hřbitově se začalo pochovávat v druhé polovině 19. století. Čela náhrobků směřují k severu, řady jsou uspořádány ve směru západ – východ. Nejmladší hroby se nacházejí poblíž cihlové obřadní síně, skrze kterou se na hřbitov také vstupuje. Poslední pohřby se tu konaly během druhé světové války. Nejmladší náhrobek by měl pocházet z ledna 1942. Historické informace se ale v tomto ohledu různí.

Na hřbitově se nepohřbívá pravděpodobně od roku 1942

„Je pravděpodobné, že postup prací při obnově přinese také informace o nejmladším náhrobku na hřbitově,“ vysvětluje správce Vojtěch Toms. „Hřbitov, vzhledem k jeho poloze, totiž několikrát zaplavila voda s bahnem. Některé náhrobky jsou tak dosud skryté pod nánosy hlíny. Několik už jsem jich tímto způsobem odhalil.“

Od doby druhé světové války hřbitov chátral a náhrobky postupně mizely. Z jejich krádeže byl obviněn i jeden z litomyšlských kameníků. Zlodějů ale bylo pravděpodobně víc. Postupně z pietního místa mizely i části obvodové kamenné zdi. Demolice, která se naštěstí neuskutečnila, hrozila i obřadní síni. Několikrát se dokonce uvažovalo o zrušení hřbitova.

Důstojnější podobu ale litomyšlský židovský hřbitov nezíská hned. „Během letošního roku počítám s tím, že se podaří vyzdvihnout a umístit na původní místo asi dvacet náhrobků. Obnova celého hřbitova potrvá léta,“ uzavírá správce hřbitova Vojtěch Toms.

autor: BRA
Spustit audio