Zkuste ragú z hovězího masa ozvláštnit olivami. Je to luxusní
Ragú se připravuje z různých druhů mas, drůbeže, ryb, zeleniny nebo i luštěnin. V zahoustlé omáčce je ochucené především bylinkami a kořením. Ragú rozdělujeme na dva základní druhy, na hnědé a na bílé. Bílé je připravováno z masa vařeného, je zalité smetanou a vzhled omáčky připomíná bešamel. Naproti tomu ragú hnědé má za základ opečené maso na tuku.
- 500 g hovězího masa z plece nebo krku, mohou být i líčka
- 1 cibule
- 2 lžíce sádla
- 1 stroužek česneku
- 1-2 lžíce rajčatového pyré (protlaku)
- ½ l kvalitního bílého vína
- 1 bobkový list
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- mletý pepř, sůl
- 50 g zelených oliv bez pecek
- 2 lžíce hladké mouky
Očištěné maso a cibuli nakrájíme a společně osmažíme na sádle. Přidáme utřený česnek a zalijeme vínem tak, aby maso bylo potopeno. Na použitém víně velmi záleží, použijme kvalitní suché víno.
Přivedeme prudce k varu. Pak přidáme rajčatové pyré nebo protlak, sůl, koření a pod pokličkou pomalu dusíme do měkka. Během dušení podle potřeby podléváme vínem a mícháme. Na závěr přidáme na kolečka nakrájené olivy. Ragú podáváme na zahřátých talířích, které jsme předem vytřeli česnekem.
Vhodnou přílohou je pečivo.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.