Zkuste si udělat podle našeho receptu krůtí karbanátky s hráškem. A určitě nebudete litovat
Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.
Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.
Suroviny:
mleté krůtí maso 500 gramů, česnek, chilli koření, 1 citrón, petržel hladkolistá, sójová omáčka, olej, máslo, strouhanka, mražený hrášek 1 balení, pepř černý mletý, sůl
Postup:
Maso smíchejte s rozetřeným česnekem, solí, pepřem, sójovou omáčkou, chilli, lžičkou citronové kůry a 2 lžícemi nasekané zelené petrželky. Hmotu dobře promíchejte, přikápněte lžičku oleje a podle potřeby přisypejte trochu strouhanky.
Ze směsi tvořte malé nebo velké karbanátky a osmažte je na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Můžete je také potřít z obou stran olejem a ugrilovat.
Hrášek poduste na másle doměkka a ochuťte solí.
Karbanátky dejte na mísu, ozdobte zelenou natí, dílky citronu a obložte hráškem.
Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.
Související
-
Karbanátky z rýže nejsou tak obvyklé, ale přesto chutnají skvěle
Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémo...
-
Vyzkoušejte recept na výborné karbanátky s lečem od věrné posluchačky Slávky. Nebudete litovat
Jsme moc rádi, když na pořad Vaříme s Habadějem reagujete a posíláte nám své recepty. Vyzkoušejte ten na výborné karbanátky s lečem od jedné naší věrné posluchačky.
-
Rybí karbanátky. Tradiční maďarský předkrm podávaný již v 17. století
Rybí karbanátky jsou tradičním maďarským předkrmem podávaným již v 17. století, a jak je vidět, svou popularitu si udržel. Zkuste vyměnit českou klasiku za maďarskou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.