Žulová studna plná záhad. Památka na náměstí v Bochově připomíná středověký hrad

19. duben 2020

V Bochově na Karlovarsku mají na náměstí pozoruhodnou žulovou studnu. Její původ ukrývají historické kroniky ručně psané v němčině. O to zajímavější je podívat se ke kamennému zakrytí studny, které tak trochu připomíná malý středověký hrad. A jak se ukázalo při našem natáčení, v Bochově je stále co objevovat.

Kamenná stavba, která na bochovském náměstí vznikla pravděpodobně koncem 19. století, vypadá jako vrchol mohutného středověkého hradu. Na špici ostře lomené věžičky nechybí větrná vlajka a z jedné strany stavby je zvláštní úzká štěrbina připomínající střílnu.

Na historické pohlednici, bohužel bez data, je patrný železný mechanizmus, kterým se v minulosti pravděpodobně čerpala ze studny voda. Dokládá to i upravený balvan vedle věže, do kterého tekla voda.

Zatím se toho ale o původu stavby příliš neví. A ještě o něco míň se ví o středověké studni, kterou jsme objevili spolu se starostou Bochova během natáčení reportáže po odstranění železných mříží ve vstupu. Patrná je klenba spodní části studny i to, že jde hodně do hloubky. Podle některých záznamů by měla být hluboká okolo osmi metrů.

Německé kroniky snad prozradí víc

Vše záleží na dalších průzkumech, které teď památku zřejmě čekají. Na bochovském náměstí přitom nejde o jedinou záhadu. První přišla už v 19. století, kdy se jednoho dne pod projíždějícím koňským povozem propadla zem.

Jako hrad

A objevila se prastará štola. Při jejím čištění se zjistilo, že šlo ve skutečnosti o štoly tři. Každá vedla jiným směrem. Pravděpodobně se tu kdysi dávno těžila cínonosná ruda. Tehdejší radní chtěli zatopené štoly využít k napájení studny pro město. Záhy se ale ukázalo, že voda není dost kvalitní pro lidi. Vodou se proto napájel žlab pro koně a dobytek.

O kousek dál vystavěli novou kašnu, kterou napájeli podzemním potrubím vodou z nedalekého rybníka. Odkaz na slávu středověkých hradů připomíná věžovitá stavbička na náměstí v Bochově právem. Kilometr odsud můžete navštívit impozantní zříceninu obranného hradu Hartenštejn.

autor: Pavel Halla
Spustit audio