6 nejlepších bramborových salátů podle 4 renomovaných šéfkuchařů. Vyzkoušejte recept podle Pohlreicha, Pauluse, Punčocháře nebo Forejta

Bramborový salát patří k rodinnému vánočnímu dědictví každé rodiny. Přesto jsme požádali čtyři z nejlepších českých šéfkuchařů, aby nám prozradili recepty na své oblíbené bramborové saláty, které připravují na Štědrý den pro sebe a své blízké.

Saláty podle Jana Punčocháře

Šéfkuchař Jan Punčochář

Jan Punčochář

Je milovníkem bramborového salátu a pravidelně se každý rok schází s kamarády 23. prosince, aby navzájem ochutnali své salátové výtvory.

Je milovníkem bramborového salátu a pravidelně se každý rok schází s kamarády 23. prosince, aby navzájem ochutnali své salátové výtvory.

Klasický bramborový salát

Nejprve uvaříme brambory ve slupce společně s kořenovou zeleninou (mrkev, celer, petržel) v osolené vodě do poloměkka.

Druhý den oloupeme cibuli, nasolíme ji a promneme mezi prsty, aby pustila šťávu. Pak ji polijeme horkou vodou z konve, abychom ji zbavili štiplavosti. Nakonec ji nakrájíme nadrobno.,

Potom nakrájíme veškerou zeleninu a brambory na kostičky stejné velikosti.

Přidáme k nim nakrájené kyselé okurky, nasekaná vejce uvařená natvrdo a nakrájenou cibuli.

Do salátu přidáme majonézu, posekanou čerstvou petrželku, dochutíme lákem z okurek, solí a pepřem.

Lehký salát s ančovičkou

Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Ještě za tepla brambory zbavíme slupky a nakrájíme je na plátky nebo kostičky.

Ještě teplé je zalijeme trochou hovězího nebo kuřecího vývaru. Přidáme cibuli nakrájenou nadrobno.

Salát ochutíme hořčicí, citronovou kůrou, přidáme hodně nasekané petrželky a nasekané ančovičky. Dochutíme solí a pepřem.

Salát nedáváme do lednice, ale necháme odležet při pokojové teplotě 3-4 hodiny a ihned konzumujeme.

Salát podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich

Je konzervativní a na Vánoce neexperimentuje. Tvrdí, že tradice jsou od toho, aby se dodržovaly. Bramborový salát se má podle něj blížit trochu tomu vlašskému. Vánoce si užívá v kruhu rodiny a večeři připravuje sám.

Tradiční bramborový salát

Brambory (keřkovské rohlíčky) a zeleninu (mrkev, celer, petržel) vaříme do poloměkka v osolené vodě vcelku den předem.

Po uvaření a vychladnutí je necháme přes noc v lednici a druhý den oloupeme a krájíme nožem na kostičky.

K nakrájené zelenině a bramborám přidáme nakrájené sterilované okurky, mražený hrášek, pokrájená vejce uvařená natvrdo a cibuli nakrájenou nadrobno (můžeme použít i šalotku, je chuťově jemnější). Cibuli je dobré předem spařit horkou vodou, abychom ji zbavili intenzivní chuti.

Přidáme domácí majonézu. Pro odlehčení můžeme polovinu majonézy nahradit zakysanou smetanou.

Dochutíme solí, pepřem a trochou dijonské hořčice.

Salát podle Přemka Forejta

Přemek Forejt

Přemek Forejt

Vánoce jsou jeho oblíbené svátky. Vánoční písničky poslouchá nejraději v autě už od 1. prosince. A radost mu dělá, když může večeři na Štědrý den připravit sám.

Vánoce jsou jeho oblíbené svátky. Vánoční písničky poslouchá nejraději v autě už od 1. prosince. A radost mu dělá, když může večeři na Štědrý den připravit sám.

Bramborový salát nakyselo

Brambory (nejlépe odrůdy La ratte) s podlouhlým tvarem uvaříme ve slupce v osolené vodě do poloměkka.

Zvlášť si připravíme rozvar. V rendlíku svaříme ocet s hovězím vývarem, solí, cukrem, hořčicí a červenou cibulí.

Uvařené brambory ještě za tepla oloupeme, nakrájíme na plátky a zalijeme ještě horkým rozvarem. Necháme vychladnout.

Pak k bramborám přidáme čerstvé fava fazolky, nakrájenou jarní cibulku, velké množství nasekaných bylinek včetně libečku, nakrájené pikantní kyselé okurky, kapary a na ochucení hrubozrnnou hořčici. Dochutíme solí a pepřem.

Vše promícháme a jako ozdobný křupavý element přidáme opraženou tarhoňu.

Saláty podle Romana Pauluse

Roman Paulus

Roman Paulus

Doporučuje, aby rodiče zapojily do vánočních příprav děti a zbytek rodiny. Jednak se tím vryje tradice dětem do paměti, druhak se tím uleví hospodyni doma. Vánoce jsou svátky klidu a štěstí.

Rakouský bramborový salát

Lojovaté brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě do poloměkka. Ještě vlahé je oloupeme a nakrájíme na kousky.

Přidáme najemno nakrájenou cibuli, trochu octa, hořčice a oleje.

Ochutíme solí a pepřem a na závěr přilijeme trochu silného vroucího vývaru na ještě teplé brambory.

Veganský bramborový salát

Brambory i se slupkou uvaříme společně s mrkví, celerem a petrželí v osolené vodě do poloměkka.

Po zchladnutí zeleninu i brambory oloupeme a protlačíme skrz sítko na salát, abychom získali stejně veliké kostičky.

Přidáme nespařenou (syrovou) cibuli nakrájenou nadrobno, pokrájené kyselé okurky i s trochou láku.

Salát dochutíme solí, pepřem a zvláčníme majonézou, kterou můžeme nahradit jogurtem nebo veganskou majonézou.