Až budete dělat čokoládovou polevu, zapomeňte na čokoládu na vaření, říká Josef Maršálek

Pro milovníky pečení je tu opět důležitá rada. Jak udělat skvělou čokoládovou polevu na dorty nebo koláče tak, aby byla dobrá, krásně se leskla, a následně i skvěle krájela?

Pro super lesklou, a zároveň křupavou čokoládovou polevu, potřebujeme kvalitní čokoládu. Zapomeňte na tu na vaření. Chce to opravdu kvalitní čokoládu z kakaa, cukru a kakaového másla. Tu si naředíte 10 až 15 % kakaového másla anebo kokosového oleje. Můžete použít také olej olivový. Kakao je ovoce. Tak se k němu rostlinný olej hodí.

Pro extra lesklou polevu potřebujete, aby dort, koláč nebo zákusek byl správně vychlazený. Lesk totiž vzniká teplotním šokem. Ihned po zatuhnutí krájejte horkým nožem, který namáčíte v horké vodě, osušíte ho, a teprve poté zakrojíte a tvarujete jednotlivé kousky.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.