Dýňovo-mrkvové taštičky plněné jablky od Evy Růžičkové jsou uvnitř vláčné, zvenku křupavé

Křupavost těsta a uvnitř spoustu šťavnaté jablečné náplně, která je ochucená banánem. Těsto není třeba sladit, sladkost dotáhne tato skvělá náplň. Pekla Eva Růžičková z Dašic na Pardubicku.

Ingredience
  • Na 30 taštiček:
  • 120 g jemně nastrouhané syrové mrkve
  • 130 g jemně nastrouhané syrové dýně, například Hokkaidó
  • 300 až 350 g hladké mouky (můžeme nahradit celozrnnou nebo špaldovou)
  • špetka soli
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 250 gramů másla
  • olej na potření
  •  
  • Na náplň:
  • 400 gramů jablek
  • 2 menší banány
  • 1 hrst rozinek namočených přes noc do rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 lžičky vanilkového cukru

Postup

Na vál dáme mouku smíchanou s kypřicím práškem a špetkou soli. Přidáme povolené máslo.

Dále k surovinám přidáme mrkev nastrouhanou najemno, aby se v těstě lépe ztratila. Podobně nastrouháme dýni a přidáme do směsi.

Vše propracujeme rukama, až se jednotlivé suroviny propojí v celistvé těsto. Vložíme ho do sáčku a dáme na chvíli odpočinout do lednice, aby se s ním lépe pracovalo.

Mezitím, co těsto odpočívá, si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme je nahrubo a smícháme s rozmačkaným banánem. Přidáme rozinky nasáklé rumem, skořici a vanilkový cukr. Vše dobře promícháme.

Tip: Do náplně se dají přidat i nasekané vlašské ořechy. Stejně tak se dají taštičky plnit náplní tvarohovou, povidlovou, ořechovou či jinou podle obliby.

Odpočaté těsto rozválíme na placku tenkou 3–4 milimetry.

Vezmeme vykrajovátko o průměru alespoň 10 centimetrů nebo klasický hrneček a vykrájíme kolečka. Z toho, co zbyde, znovu vyválíme placku.

Lžičkou klademe co největší množství náplně do středu kolečka. Potom těsto přehneme přes náplň a opačným koncem lžičky (rukojetí) taštičku utěsníme. Tento styl udělá na taštičce hezkou obrubu.

Taštičky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem, lehce potřeme olejem a pečeme při 180 °C po dobu 20 minut. Taštičky musí jen lehce zezlátnout.

Eva Růžičková

Recept dělala původně jako mrkvánky. Ve školní jídelně, kde pracovala, ho předělali a vymysleli variantu půl mrkve a půl dýně. Náplň můžete zkusit dát i do závinu. Taštičky dělá velmi ráda.

Na přivítanou jsme dostali výborný guláš a užili si také příjemného jarního počasí na zahradě u domu, kde nás také kontrolovaly dvě kočky, které dělají paní Růžičkové společnost v důchodu.

Eva Růžičková a Patrik Rozehnal
autoři: Patrik Rozehnal , djo