Bouillabaisse není polévka, ale hustá omáčka

Je to legendární francouzský pokrm z Provence. Podle legendy tuhle pochoutku vařila Venuše pro Vulkána. Její cíl byl jednoduchý. Vulkán se měl najíst, aby usnul a Venuše se mohla jít milkovat s Marsem.

Jisté ale je, že se v Marseille podobné jídlo vaří nejspíš už šest století, od chvíle, kdy se tam usadili první obyvatelé. Je to jednoduché rodinné jídlo, které se v průběhu let vylepšovalo.

Hodně lidí si myslí, že je to polévka, ale jde spíš o hustou omáčku s rybami a mořskými plody vařenými v ní. Platí, že musí obsahovat nejméně tři druhy ryb a nesmí chybět tzv. ropušnice, a z koření hlavně pepř, cibule, šafrán, česnek, tymián, bobkový list, šalvěj, fenykl a pomerančová kůra.


Věděli byste, kdo dal základ tomuto jídlu?

a) rybáři, kteří při třídění ryb určených k prodeji dávali stranou některé kousky, které pak připravovali pro sebe a pro své rodiny – SMS ve tvaru POCHOUTKY A

b) pekaři, kteří si v polévce namáčeli staré neprodané housky a bagety – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Hrajeme o profesionální stolní mixér se skleněnou 1,5 litrovou nádobou (5 rychlostí) od společnosti Gastroback.

Soutěžíme do úterní půlnoci - 17. června!