Ideální a rychlý recept na letní dny? Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové

Tak svěží dezert jste nečekali. Kousky jablek mu dodávají esenci echt čerstvosti. Pudink a vrstva zakysané smetany dodají vláčnost. Jablkové tiramisu je nádherné i na řezu. Tvořila Kamila Jelínková z Čáslavi.

Ingredience
  • Pro 6 osob:
  • 6 sladších a měkčích jablek
  • 3 lžíce cukru
  • 1 hrnek vody
  • 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
  • 1 větší kelímek zakysané smetany
  • 1 balíček dětských piškotů (můžou být i cukrářské)
  • 100 ml rumu
  • kakao na posypání

Postup

Jablka oloupeme a pomocí vykrajovátka vyřízneme jádřinec a rozdělíme na osminky. Každou osminku nařežeme na tenké plátky a ještě překrojíme na kousky. Vložíme do hrnce a zalijeme jedním hrnkem vody. Přidáme tři lžíce cukru a dáme na plotnu. Promícháme a vaříme zhruba 10 minut doměkka.

Pudinkový prášek rozmícháme v 1 hrnku vody, přilijeme k rozvařeným jablíčkům a společně provaříme asi minutu. Vznikne hustá jablečná kaše, kterou necháme zchladnout.

Začneme vrstvit. Do klasické zapékací mísy o rozměrech 20 x 30 vyskládáme piškoty po celém dnu, ale nepřekrývají se.

Vyskládané piškoty zvlhčíme rumem pomocí mašlovačky a poklademe na ně polovinu jablečné kaše. Postup opakujeme – opět klademe piškoty, vlhčíme rumem a nalijeme jablečnou kaši.

Poslední vrstvu tvoří opět piškoty, která zakryjeme zakysanou smetanou, posypeme kakaem a uložíme do ledničky. Necháme nejlépe do druhého dne, aby moučník hezky ztuhl a šel krájet.

Kamila Jelínková

Jablkové tiramisu dělá už zhruba pět let. Recept má od maminky, která velmi ráda peče. Kamila má ráda jednoduché a rychlé recepty. Díky svěžesti ho často dělá v parných dnech.

Přivítala nás v krásném světlém rekonstruovaném panelovém bytě s nádherným výhledem. Občerstvili jsme se skvělými řízky a obloženými chlebíčky a vrhli se do práce.

Kamila Jelínková a Patrik Rozehnal