Pastýřský koláč. Na talíři určitě neodoláte zapečenému mletému masu se zeleninou a bramborovou kaší

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.

Ingredience
  • 500 g mletého míchaného masa
  • 2 větší mrkve
  • 1 velká cibule
  • 200 g mraženého hrášku
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • rostlinný olej
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • Na kaši:
  • 6 větších brambor
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 50 g másla
  • 100 g strouhaného sýra

V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.

Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.

Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.

Postup:

Brambory uvaříme doměkka, scedíme a spolu se smetanou, máslem a solí vymícháme řidší kaši.
Nakonec zlehka vmícháme strouhaný sýr.
Ve větší pánvi rozpálíme olej, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a mleté maso. Maso opékáme dokud neztratí růžovou barvu.
Pak teprve přidáme na kostky pokrájenou mrkev, hrášek, sůl, pepř a zalijeme vývarem.
Necháme dusit asi patnáct minut. Nakonec přimícháme mouku.
Masovou směs dáme na dno pekáče a celý povrch pak pokryjeme bramborovou kaší, kterou dobře zarovnáme a pekáč dáme do trouby péct na 180 stupňů asi na 30 minut.

Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.