Pastýřský koláč. Na talíři určitě neodoláte zapečenému mletému masu se zeleninou a bramborovou kaší
Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.
Mleté maso je skvělou a tvůrčí surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči, plní se s ním zelenina - rajčata, papriky nebo lilek.
- 500 g mletého míchaného masa
- 2 větší mrkve
- 1 velká cibule
- 200 g mraženého hrášku
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 500 ml hovězího vývaru
- rostlinný olej
- sůl
- mletý černý pepř
- Na kaši:
- 6 větších brambor
- 200 ml smetany na šlehání
- 50 g másla
- 100 g strouhaného sýra
V kuchyni je mleté maso ideální pro začátečníky i pro ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Výhodou je rychlá příprava, snadné dochucení a spousta možností, jak ho připravit.
Do Evropy se brambory dostaly v druhé polovině 16. století po objevení Ameriky. Po dovezení se však netěšily velké oblibě. Obilniny, luštěniny a zelenina zůstaly hlavním zdrojem potravy. Brambory se využívaly maximálně jako krmivo pro zvířata.
Do kuchyně se dostaly až v průběhu 18. století, kdy špatná úroda a nutnost nasytit tisíce vojáků při válečných konfliktech zvedly poptávku po bramborách.
Postup:
Brambory uvaříme doměkka, scedíme a spolu se smetanou, máslem a solí vymícháme řidší kaši.
Nakonec zlehka vmícháme strouhaný sýr.
Ve větší pánvi rozpálíme olej, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli a mleté maso. Maso opékáme dokud neztratí růžovou barvu.
Pak teprve přidáme na kostky pokrájenou mrkev, hrášek, sůl, pepř a zalijeme vývarem.
Necháme dusit asi patnáct minut. Nakonec přimícháme mouku.
Masovou směs dáme na dno pekáče a celý povrch pak pokryjeme bramborovou kaší, kterou dobře zarovnáme a pekáč dáme do trouby péct na 180 stupňů asi na 30 minut.
Brambory jsou z přibližně 80 procent složeny z vody a ze zbylých 20 procent ze sušiny, která je bohatým zdrojem minerálů, vitamínů skupiny B a sacharidů, přičemž některé sacharidy jsou v bramborách obsaženy ve formě škrobu.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Zapečené mleté maso s bramborami jako rychlý oběd nebo skvělá večeře. Recept je úplně jednoduchý
Jde o jednoduchý a velmi chutný pokrm, který může připravit i kuchařský začátečník. Mleté maso zapečené s bramborami vám určitě přijde k chuti.
-
Mleté maso s rýží a rajčaty aneb vaření v jedné pánvi vás určitě hned tak bavit nepřestane
Mleté maso je skvělou surovinou. Od klasických karbanátků, až po masové kuličky s omáčkou nebo burgery. Mleté maso se také může použít do ragú, rizota, na čevabčiči.
-
Kouzlíme v kuchyni. Léto s šéfkuchařem Radkem Pálkou a hambáč, karbanátky, prostě mleté maso
Měkká, lehce opečená houska, křupavý ledový salát, červená rajčátka a uprostřed kvalitní kousek propečeného hovězího. Řeč je o nejoblíbenějším jídle Ameriky - hamburgeru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.