Losos s arašídy a bylinkami. Netradiční varianta krásné ryby, která vás na talíři určitě nezklame

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Losos patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat.

Ingredience
  • filety z lososa
  • 2 šalotky
  • 1 čerstvý zázvor
  • česnek
  • limetková šťáva
  • sójová omáčka
  • cukr
  • olej
  • máta
  • bazalka nebo koriandr
  • nesolené arašídy
  • kopr
  • sůl
  • pepř

Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.

O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádných dalších debat. Křehké maso z lososa s arašídy a bylinkami vás určitě nezklame.

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu.

Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska.

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Šalotku, zázvor a česnek oloupeme a nakrájíme.
Promícháme limetkovou šťávu se sójovou omáčkou, cukrem a vodou.
Na pánvi rozpálíme dvě polévkové lžíce oleje.
Rybu osolíme a opečeme kůží dolů - přibližně pět až osm minut.
Potom filety přendáme do trouby a dopečeme.
Zatímco se ryba peče, orestujeme šalotku se zázvorem na oleji.
Asi po třech minutách přidáme česnek a restujeme ještě asi minutu. Pak přilijeme limetkovou omáčku a mícháme dokud omáčka nezhoustne.
Pak omáčku odstavíme z ohně, přidáme bylinky y arašídy.
Směs dáme na lososa, ozdobíme koprem a podáváme s rýží.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.