Bramborovou buchtu s jablky podle 90 let starého receptu upekl Martin Grabmüller ze Záluží
Další recept Pochoutkového roku na sladko jsme pekli na jednom jihočeském statku v Záluží u Bavorova s Martinem Grabmüllerem. Recept získal od své devadesátileté babičky. Je to takový linecký koláč s náplní jablečného štrůdlu, svěží a šťavnatá pochoutka.
Bramborová buchta s jablky
Ingredience na plech 30 x 40 cm:
500 g hladké mouky
200 g másla
200 g cukru moučky
1 lžička prášku do pečiva
2 vejce
1 vanilkový cukr
2 vařené brambory
4 větší jablka (lepé kyselejší)
strouhanka z 2 rohlíků
1 lžička mleté skořice
4 lžíce cukru krystal
1 hrst hrozinek
Postup:
Mouku nasypeme do mísy, přidáme cukr, máslo, vanilkový cukr, prášek do pečiva, vajíčka a najemno nastrouhané brambory, které jsme den předtím uvařili ve slupce. Těsto je díky bramborám vláčné. Směs zpracujeme, nejlépe rukama.
Hotové těsto se rozdělí na dva díly. Jeden je o něco menší, a ten se rozválí na placku velikosti plechu a výšce asi půl cm. Přendáme ho na plech pomocí válečku a upravíme tak, aby pokryl pouze dno. Těsto nevytlačujeme do stran.
Na těsto postrouháme jeden tvrdý rohlík nebo nasypeme strouhanku, na ni položíme nahrubo nastrouhaná oloupaná jablka. Šťávu z jablek nevymačkáváme. Prosáknutí do těsta zabrání právě strouhanka a navíc díky šťávě je pak buchta vláčnější.
Na jablka nasypeme cukr, skořici a hrozinky. Nastrouháme opět rohlík nebo nasypeme strouhanku a přikryjeme druhým, větším dílem rozváleného těsta. To propícháme vidličkou. Těsto nepotíráme a pečeme v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 30 minut. Těsto by se mělo oddělovat od krajů a má zlatavou barvu.
Nejlepší je buchta druhý den, když se v ní rozloží šťáva z jablek.
Martin Grabmüller
Recept získal od své devadesátileté babičky. Jedná se o recept, který na Šumavě kdysi pekla každá hospodyně.
Pan Grabmüller nás přivítal na pravém jihočeském statku, kde chovají stádo 50 kusů krav, hejno hus i slepic, králíky a další zvířata. K obědu jsme proto dostali domácího pečeného králíka s knedlíkem a se zelím. Byl vynikající, stejně tak buchta, se kterou soutěží.