Chcete pěkný trávník? Poradíme, jak bojovat s mechem v trávníku a proč zalévat odstátou vodou

23. květen 2023

Sekat a zalévat. A když to budete dělat tři sta let, budete mít trávník jedna radost... takhle nějak se to radí. Ale co dělat, když chcete mít krásný trávník dřív?

Důležité je zalévání. Instalovat profesionální zavlažovací systémy je poměrně finančně nákladné, tak nezbývá než se chopit hadice nebo konve. Rozhodně nezaléváme během parného dne.

Pokud čerpáme vodu z vrtu nebo hluboké studny a voda je chladná, necháme ji odrazit v nějaké vhodné nádobě – v sudu, ve staré vaně nebo v kontejneru. Příliš chladná voda totiž způsobí trávníku šok. Kdo může, využívá vodu dešťovou – stačí upravit svod a voda, která by bez užitku stekla, dobře poslouží.

Nezdráhejte se trávník hnojit

Sekáním odebíráme velký objem a trávník potřebuje doplnit živiny, proto je potřeba ho hnojit. Sice potom rychleji a lépe roste, ale získává dobrou kondici a lépe pak čelí konkurentům – nežádoucím plevelům nebo mechu.

Mechu se dále daří na místech méně osluněných a také musíte počítat s tím, že někdy se změní pH půdy. I mírné okyselení mechu prospívá.

Bojovat s mechem můžeme chemickými prostředky, různými „mechožrouty“ nebo volíme cestu mechanického narušení mechového porostu. K tomu slouží prořezávací hrábě. Nemusíme se bát poškození samotného trávníku, prokypření vrchní vrstvy mu prospěje a případně poškozená pletiva odnožují a trávník roste.

Poslechněte si v repotáži Hobby magazínu.

Spustit audio