Chladicí stropy jsou v oblasti ochlazování interiérů stále žádanější

23. duben 2024

Jak řešit příjemné teploty v domácnosti i v parném létě, pokud nechcete mít doma klimatizaci? Stále žádanějším řešením jsou stropní chladicí panely. V oblasti ochlazování interiérů jsou účinnější než chlazení podlahou pomocí reverzního chodu tepelného čerpadla. Provoz je navíc oproti klimatizaci výrazně levnější.

Užili jste si během letošního léta doma takové teplo, že jste si řekli „už nikdy více“? Velké teplotní rozdíly způsobené klimatizací nejsou pro zdraví ideální a navíc se jedná o značně nákladný způsob ochlazování.

Chladicí stropy nejsou pro každý dům, představují ale vhodné řešení u nemovitostí s vyššími stropy. V tom případě je na místě zvážit dodatečnou investici do celého systému. Provoz je ekonomický především díky tomu, že energie slouží pouze k pohonu celého systému, nikoliv k výrobě nebo odebírání tepla. Je ale potřeba počítat s vyššími investičními náklady, kdy je nutné připravit stropní podhledy s rozvody vodního potrubí a počítat s nákupem tepelného čerpadla.

Instalace chladicího stropu

Princip je podobný jako u podlahového vytápění

U chladicích panelů jsou nad stropním podhledem natažené rozvody vodního potrubí, které odebírá teplo z místnosti a celý systém je napojený na venkovní tepelné čerpadlo. Protože stropní chlazení využívá vodu a pracuje na principu pohlcování tepla, v místnostech tak nedochází k nepříjemnému proudění chladného vzduchu. Účinnost je stejně dobrá jako v případě podlahového vytápění, kdy pouhá teplota vody 27 °C dokáže ohřát celý interiér na příjemnou teplotu.

I v případě stropního chlazení se využívá teplota vody, která má přibližně kolem 20 °C. Ačkoliv je možné chladit interiér podlahou pomocí reverzního chodu tepelného čerpadla, tento způsob není ideální. Chladicí stropy jsou samostatný systém, který se může přidat k podlahovému vytápění. Pak musí být ale v domě rozvody dva.

Pro chladicí stropy je potřeba připravit rozvody

Vyšší stropy jsou podmínkou

Chladicí stropní systém se dává pod stropní konstrukci. V ideálním případě se proto navrhuje v rámci projektování stavby nového domu nebo plánované rekonstrukce. Při přípravě projektu chladicích stropů u novostavby je proto nutné zohlednit celkovou spotřebu energie i správné rozvržení výšky místnosti.

Chladicí stropy jsou sice velmi efektivní, příjemné teploty v domě také zásadně ovlivňuje zateplení domu, kvalitní okna a venkovní žaluzie.

Chladicí strop
Spustit audio