Chtěli byste se podívat do Pekla? Vydejte se do Čertoviny u Hlinska, kde vás čekají čerti i čertice

20. červenec 2019

Mezi nejnavštěvovanější turistické atrakce Pardubického kraje patří Peklo v osadě jménem Čertovina. Unikátní stavba poblíž Hlinska ukrývá podzemní labyrint chodeb a jeskyní, kterými vás provedou čerti i čertice. A klidně vám zváží i vaši hříšnou duši.

Čertovina je malá osada, část města Hlinska. V roce 2015 tam otevřelo svoji bránu Peklo. Výjimečná dřevostavba s interiérem, který vytváří vskutku pekelnou atmosféru. Najdete v ní pokroucené trámy, kotle pro hříšníky nebo trůn Lucifera. Zkrátka všechno, co znáte z pohádkových příběhů a legend. A pokud jste viděli pohádku režiséra Zdeňka Trošky Čertoviny, pak jste doma. Točila se právě v Pekle. To nabízí zážitkový program pro celou rodinu.

Stavba Pekla na Čertovině připomíná obří převrácenou loď, dlouhou 65 a širokou 14 metrů. Jak se dozvíte od pekelných průvodců, ke stavbě se váže i jedna legenda. „Ta praví, že se v roce 666 plavili čerti na pekelném korábu a pátrali po hříšných duších. Ale zastihla je hrozná bouře a celý koráb převrátila dnem vzhůru,“ vysvětluje Lucifer, kterého v Pekle představuje herec Jiří Kohout.

V Pekle se dostanete do dvanáctimetrové hloubky, uvidíte Luciferův sál, v čertovské škole vás naučí pár zajímavých triků, ale poznáte i prostředí čertovské kuchyně nebo šenku. Čerti vám určitě nezapomenou zvážit vaši duši a na vlastní oči se můžete přesvědčit o tom, jak a proč končí hříšníci. A přestože možná bude ve vašich dětech nebo vnoučatech tak trochu malá dušička, určitě poznají, že čerti jsou v jádru dobří chlapíci, kteří jim mohou dát i pár užitečných rad do života. 

autor: BRA
Spustit audio