Delikátní éclair. Francouzský dezert dokáže projasnit den

Éclair znamená „světelný záblesk“. Zákusek, kterému se tak říká, vypadá oslnivě a sníte ho rychlostí blesku. Tradiční francouzské dezerty éclairs jsou voňavé, nadýchané, s delikátní náplní a krásné i na pohled. Pochutnávali si na nich už na královském dvoře.

Tajemství éclairs spočívá v perfektním sladění chuti odpalovaného těsta s jemnou, čerstvě vyrobenou náplní. Éclairs se může nabízet v nejrůznějších příchutích. Existují pistáciové, malinové, karamelové, vanilkové nebo čokoládové s nugátovým krémem.

Dezert pro jazýčky aristokratů

Vytvořit chutnou i krásnou ‚eclairku‘ je úkol pro skutečného cukrářského mistra, který si musí s každým kusem pečlivě vyhrát. Jde o delikatesu, kterou je možné buď hned sníst, anebo si ji nechat hezky zabalit a někoho takovým dárkem potěšit. Jako ve Francii, kde lidé nosí na návštěvu svým přátelům éclairs jako chutnou pozornost.

Historie éclairs je poměrně dlouhá, objevily se prý už na přelomu 18. a 19. století. Poprvé je mlsným aristokratickým jazýčkům naservíroval zřejmě Marie-Antoine Carême, slavný cukrář francouzské královské rodiny. ‚Král kuchařů a kuchař králů‘, jak mu přezdívali, je považován za vůbec první kuchařskou celebritu a stál i u zrodu světového věhlasu francouzské kuchyně. Že Francouzi éclairs opravdu milují, dokládají i slavné pařížské obchody L'Eclair de génie a L´Atelier de l´Éclair, které se specializují pouze na éclairs s desítkami fantastických náplní.

Dozdobíme dle vlastní fantazie

Čtěte také

Banánky x éclairs

České banánky a éclairs jsou si podobné tvarem, oba dezerty se připravují z odpalovaného těsta, postup přípravy těsta se ovšem malinko liší. Éclairs se většinou plní spodem. Nikoliv krémem nebo šlehačkou, ale moussem, poté se zdobí polevou (leskem) a dotváří podle fantazie cukráře (cukrovými kuličkami, kytičkami nebo dalšími proprietami).

Banánek z odpalovaného těsta plněný krémem a šlehačkou, ten má jistou podobu s éclairs

Neotvírat troubu!

Éclairs nejsou náročné na suroviny, ale příprava musí být pečlivá. Před pečením se cukrují, pečou se 25 minut na 180 stupňů a na začátku pečení se připouští pára. Bohatě postačí, když v domácích podmínkách do trouby vložíte kastrolek s vodou. Cukrář Jaroslav Béza radí: „Neotvírejte troubu, dokud se éclairs nedopečou, mohly by se srazit a ‚spadnout‘.“

Recept na éclairs

250 g vody
250 g mléka
300 g mouky hladké
200 g másla
20 g cukru
10 g soli
400 g vajec (musíte si je převážit)

Pečeme na 180 stupňů 25 minut

Postup:

Vodu, mléko, cukr a sůl smícháme, přivedeme k varu, stáhneme, na mírném plameni do tekutiny přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Těsto vložíme do robota, přidáme vejce a necháme spojit v hladké těsto.

Na silikonový plát stříkáme podlouhlé tvary, 12 cm dlouhé a 2 až 3 cm široké. Před vložením do trouby pocukrujeme. Pečeme na 175 až 180 stupňů asi 25 minut.

Malinový mousse (ingredience na náplň do 25 kusů)

450 g malinového pyré
230 g cukru krupice
23 g želatiny
1000 g smetany

Postup:

Do pyré přidáme cukr, namočíme želatinu, smetanu vyšleháme. Rozpuštěnou želatinu smícháme s pyré a nakonec nadvakrát přidáme ušlehanou smetanu. Éclairs plníme spodem.