Domácí široké nudle s hovězím masem
Recept pochází od Slovinky, která se svojí rodinou prožila dětství až do roku 1953 v Plzni a takto připravené těstoviny jsou jejich velmi oblíbeným jídlem. Ve slovinském jazyce je název suhe rezance, protože maso není v žádné omáčce, ale suchý tento pokrm opravdu není.
- Na nudle: 300 g hrubé nebo polohrubé mouky
- 2 vejce
- trochu vody
- Na přípravu masa: 300 g mletého hovězího masa
- 1 PL oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 KL oblíbeného koření (bylinkové máslo, šalvěj, tymián, dobromysl,...)
- sůl, mletý pepř
- petrželka nebo pažitka
Do misky nebo hrnečku s vodou rozklepneme vejce a vidličkou je rozšleháme. Přidáme tolik mouky, aby vzniklo těstíčko, husté asi jako na kapání. Na vál prosejeme mouku, do které uděláme důlek. Do něho nalijeme těstíčko a vypracujeme tuhé, ale pružné těsto. Z hotového těsta vytvoříme 3 - 4 bochánky, které necháme pod utěrkou odpočinout asi ½ hodiny. Pak z nich vyválíme tenké placky, které necháme na čisté utěrce zaschnout. Placky během sušení obracíme a dáváme pozor, abychom je nepřesušili, to by se při krájení lámaly.
Placky rozkrojíme na čtvrtiny, naskládáme je na sebe a nakrájíme na pruhy široké 4–5 cm. Ostrým nožem nakrájíme na široké nudle, které necháme ještě oschnout. Vaříme je v dostatečném množství osolené vody. Z tohoto těsta můžeme upravit i jiné druhy těstovin, například flíčky nebo tenké nudle do plévky.
Než se těstoviny uvaří, připravíme maso. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, poté přidáme maso, které osolíme, opepříme, na plátky nakrájený česnek a oblíbené koření. To by nemělo masovou směs přehlušit, měli bychom ho v pokrmu jen lehce vnímat. Vše promícháme a restujeme, až je maso měkké a všechna tekutina se odpaří. Do takto připraveného základu vmícháme scezené a okapané nudle, promícháme a na závěr posypeme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme se saláty z čerstvé zeleniny.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.