Dortová omáčka Marie Hostinské je zámecky jemná koprová omáčka s vaječným svítkem

Další recept do soutěže uvařila Marie Hostinská z Rychnova nad Kněžnou. Jde o dortovou omáčku s vaječným svítkem, který nahrazuje knedlík i vajíčko. Jde vlastně o jemnou koprovou omáčku, kterou si zamilovala už jako malá. Je vynikající a svítek je jemnou přílohou.

Ingredience
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 litr vody
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 špetky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce převařeného octa
  • 2 velké lžíce nasekaného kopru

Postup na omáčku

V hrnci necháme na mírném plamenu rozpustit máslo. Pak přidáme hladkou mouku a necháme ji opatrně vzkypět na světlou jíšku.

Pak směs zalijeme 1 litrem vody a mícháme, než směs přivedeme k varu. Provaříme aspoň 15 minut. Potom přidáme do omáčky sůl a cukr, následně přilijeme smetanu. Společně pak krátce provaříme.

Do odstavené omáčky vmícháme 2 lžíce nasekaného čerstvého (mraženého) kopru a dochutíme převařeným octem.

Ingredience
  • 3 vejce
  • 3 vrchovaté lžíce dětské krupičky
  • 1 lžička soli soli
  • 1 lžíce oleje
  • 750 ml vody na zalití

Postup na svítek

Rozklepneme vejce, přisypeme k nim dětskou krupičku, ochutíme solí a vidličkou prošleháme.

Těsto na svítek by nemělo být moc husté. Necháme ho odležet asi 10 minut a před smažením by mělo pomalu stékat z vidličky. Pokud je řídké, přidáme ještě trochu krupičky.

Všechno těsto nalijeme do středu pánve s rozehřátým olejem a stěrkou ho rozetřeme do stran. Výška těsta by měla být asi 1 cm.

Svítek pak smažíme jako vyšší palačinku z obou stran dozlatova. Když je opečený z obou stran, zalijeme ho bohatě studenou vodou, aby se svítek úplně potopil.

Přiklopíme a necháme pod poklicí 10 minut nabobtnat. Těsto vsaje vodu. Potom odkryjeme poklici, svítek rozkrájíme na výseče, vložíme na talíř a přelijeme koprovou omáčkou.

Marie Hostinská

Recept má po své mamince, která jí ho dělávala v dětství. Je starý tedy více než 60 let. Jde o koprovou omáčku s vaječným svítkem. Ale protože ho maminka krájela na výseče jako dort a k tomu podávala jemnou omáčku, začali omáčce říkat dortová.

Paní Hostinská nás přivítala ve svém bytě v Rychnově nad Kněžnou, udělala nám úžasný závin a také chlebíčky z doma pečeného kváskového chleba. A protože se pochlubila, že nedaleko má i svou zamilovanou chalupu, přemístili jsme se na přípravu omáčku tam. Vařili jsme v překrásné scenérii podhůří Orlických hor v původní roubence. Bylo to vaření jako v pohádce.