Dřevěná kaple na úpatí hory Stožec je skvostem lidového stavitelství ukrytým v šumavských lesích

2. květen 2019
Česko – země neznámá

V šumavském lese pod vrcholem hory Stožec se nachází pozoruhodná dřevěná stavba. Kaple, která stojí u údajně zázračného pramene od konce 18. století. V dobách hlídané hranice a pohraničního pásma zajímavá stavba málem zanikla. Teď je ale vzorně opravená a míří k ní kroky mnoha turistů a poutníků z Čech i sousedního Bavorska.

Kapli nechal postavit slepý kovář z nepříliš vzdálených Volar Jakub Klauser. Tomu se podle legendy ve snu zjevila Panna Maria a řekla mu, že se mu vrátí zrak, pokud v pralesích najde pramen, ve kterém si omyje oči. On tak učinil, začal opět vidět a jako projev díků postavil u pramínku malou dřevěnou kapli.

Věhlas zázračného místa se brzy rozšířil po celém kraji a z české i německé strany hranice se do kaple začali hrnout poutníci. Proto byla stavba dvakrát rozšířena o zděnou část. Jednou v roce 1804 a podruhé roku 1867.

Po odsunu německých obyvatel Šumavy po druhé světové válce měla kaple namále. Dlouho byla ponechána svému osudu a její převážně dřevěná konstrukce se v drsném šumavském klimatu téměř celá rozpadla. Až na konci osmdesátých let se začalo s její opravou a znovuobnovená stavba byla v roce 1990 slavnostně vysvěcena tehdejším budějovickým biskupem Miloslavem Vlkem.

Kapli můžete kdykoli volně navštívit, i když se dnes nachází v první zóně národního parku Šumava. Je možné k ní dojít po modře značené turistické trase. Ta navazuje na žlutou značku vedoucí z nedaleké vesnice Stožec. Cestu ze Stožce si lze zkrátit po neznačené cestě přes Stožecká luka a lesy na úpatí stejnojmenné hory. Tato trasa, zdolávající převýšení 170 metrů, je dlouhá zhruba dva a půl kilometru.

autor: Filip Černý
Spustit audio