Špenátové rizoto s parmezánem. (Ne)tradiční italské jídlo vařené až do skvělé krémové konzistence

Rizoto je český název pro typicky italský pokrm z rýže zvaný risotto. Podle tradičního receptu by se mělo připravovat z rýže vařené ve vývaru, která se doplňuje máslem a cibulí. Díky tomu se všechny chutě krásně propojí a jídlo získá typickou krémovou konzistenci.

I u nás je rizoto tradičním pokrmem, který bohužel školní jídelny odsunuly mezi téměř nepoživatelná jídla.

Ingredience
  • 1,5 hrníčku rýže na rizoto
  • 5 hrníčků zeleninového vývaru
  • 2 dl bílého vína
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • máslo
  • 1 cibule
  • 1 malý celer
  • 4 hrsti baby špenátu
  • polovina hrnečku strouhaného parmezánu

Pokud však vezmete na milost krémovou konzistenci italského rizota, můžete si připravit během půl hodiny vynikající večeři.

Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové rizoto patří mezi jídla, která se rozšířila i do dalších zemí.

Základním předpokladem je použití správné rýže. Na rizoto je vhodná kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a právě díky němu je pak rizoto krásně krémové. Další nezbytnou přísadou je poctivý vývar, který dá rýži chuť.

Postup:

Máslo a olivový olej rozpustíme v hlubší pánvi, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, celer a vše opražíme dosklovata.
Přidáme rýži, promícháme a necháme ji dobře obalit v oleji.
Pak přidáme víno a necháme ho odpařit.
A pak začneme přilévat po naběračkách vývar. Vždy když se voda vsákne do rýže, přidáme další naběračku a takto pokračujeme asi dvacet minut, dokud není rizoto kašovité konzistence a rýže měkká.
Nakonec odstavíme z plamene a vmícháme lístky špenátu a strouhaný parmezán. Osolíme a okořeníme podle chuti a můžeme podávat.

Tak, dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu