Špenátové rizoto s parmezánem. (Ne)tradiční italské jídlo vařené až do skvělé krémové konzistence
Rizoto je český název pro typicky italský pokrm z rýže zvaný risotto. Podle tradičního receptu by se mělo připravovat z rýže vařené ve vývaru, která se doplňuje máslem a cibulí. Díky tomu se všechny chutě krásně propojí a jídlo získá typickou krémovou konzistenci.
I u nás je rizoto tradičním pokrmem, který bohužel školní jídelny odsunuly mezi téměř nepoživatelná jídla.
- 1,5 hrníčku rýže na rizoto
- 5 hrníčků zeleninového vývaru
- 2 dl bílého vína
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- máslo
- 1 cibule
- 1 malý celer
- 4 hrsti baby špenátu
- polovina hrnečku strouhaného parmezánu
Pokud však vezmete na milost krémovou konzistenci italského rizota, můžete si připravit během půl hodiny vynikající večeři.
Rýže je jedna z nejrozšířenějších plodin na světě. Asijská kuchyně se bez ní neobejde, ale i v Evropě patří mezi tradiční suroviny. Španělská paella a italské krémové rizoto patří mezi jídla, která se rozšířila i do dalších zemí.
Základním předpokladem je použití správné rýže. Na rizoto je vhodná kulatozrnná rýže Arborio, Carnarolli nebo Vialone Nano, která má pevné jádro a obsahuje hodně škrobu, který se při vaření uvolňuje, a právě díky němu je pak rizoto krásně krémové. Další nezbytnou přísadou je poctivý vývar, který dá rýži chuť.
Postup:
Máslo a olivový olej rozpustíme v hlubší pánvi, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, celer a vše opražíme dosklovata.
Přidáme rýži, promícháme a necháme ji dobře obalit v oleji.
Pak přidáme víno a necháme ho odpařit.
A pak začneme přilévat po naběračkách vývar. Vždy když se voda vsákne do rýže, přidáme další naběračku a takto pokračujeme asi dvacet minut, dokud není rizoto kašovité konzistence a rýže měkká.
Nakonec odstavíme z plamene a vmícháme lístky špenátu a strouhaný parmezán. Osolíme a okořeníme podle chuti a můžeme podávat.
Tak, dobrou chuť!
Související
-
Z kuchyně našich babiček! Výživné a syté kroupy. Skvělý recept na krémové kroupové rizoto s houbami
Magazín o zdravém životním stylu. Chcete být fit, vědět co se nosí a poznat zajímavé osobnosti? Poslouchejte Šarm!
-
Dýně jsou tradiční podzimní surovinou. Udělejte si je jako rizoto. Zkrátka - v jednoduchosti je síla
Je tu dýňová sezóna. V obchodech a u farmářů se rozšířila nabídka dýní, což je nejlepší čas na ozkoušení v duchu moderní gastronomie. Zkuste si udělat dýňové rizito.
-
Máte tolik cuket, že už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte cuketové rizoto s pečeným kuřecím masem
Dnes sáhneme po cuketě, protože se jí na našich zahrádkách opravdu hodně urodilo. Počátky jejího pěstování a zpracování sahají až do sedmi tisíc let před naším letopočtem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka