Fazole po bretaňsku. Dobré pečivo k tomu a máte skvělý oběd
Fazole jsou výborným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálních látek na jedné straně, na druhé obsahují velmi malé až mizivé množství tuků. Jsou oblíbené u vegetariánů, protože jejich výživová hodnota je poměrně vysoká. Lze je zařadit i v případě, že chceme snížit svoji hmotnost.
- 400 g suchých bílých fazolí
- 1 cibule
- 1 PL sádla
- 1 PL hladké mouky
- 3 stroužky česneku
- 100 g rajčatového protlaku
- 200 g klobásy
- 50 g slaniny
- špetka cukru, špetka tymiánu
- mletý pepř, sůl
Přebrané fazole namočíme na několik hodin do vody, nejlépe je nechat namočené přes noc. Potom dolijeme vodu, přidáme tymián a uvaříme je téměř do měkka.
Potom přidáme na nudličky nakrájenou slaninu, na kolečka nakrájenou klobásu a rajčatový protlak. Zamícháme a pomalým varem dovaříme do měkka.
Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, po chvíli přidáme plátky česneku, nepražíme dlouho, aby česnek nezhořknul. Zasypeme moukou, přidáme k měkkým fazolím, osolíme, opepříme a podle chuti osladíme. Ještě chvíli povaříme. Podáváme s pečivem jako hlavní jídlo.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://regiony.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.