Historie dalamánku sahá až do 18. století

Dříve se mu také říkalo dalamán. Je to malé pečivo, vlastně bulka z bílého pečiva, posypaná ovesnými vločkami, kmínem nebo solí. Ale charakterizuje ho ještě podélná rýha uprostřed.

Bulka je pečená výhradně ze žitné mouky. A jeden kousek má obvykle hmotnost 60 -70 g. Jméno dalamánek pochází z dob válek o rakouské dědictví, které vedla Marie Terezie. Bylo to ve 40. letech 18. století, když francouzsko-bavorská a saská vojska obsadila Horní Rakousy a Čechy.

Praha se vzdala tomuto vojsku téměř bez boje 26. listopadu 1741. Francouzští vojáci byli tehdy hladoví, a tak se najedli toho, co získali od pražských pekařů. A protože v Čechách a německých zemích se setkali s chlebem žitným, začali tomuto žitnému chlebu říkat „německý chléb“ neboli francouzsky „Pain d'Állemange“. Pražské prodavačky si tento výraz zjednodušily na "dalamánek".


Věděli byste, jak se říká mouce, ze které se peče dalamánek?

a) chlebová
b) rohlíková

Tentokrát hrajeme o roční předplatné časopisu Gurmet, kde najdete spoustu receptů a příběhů o jídle. A jak vyhrát? Musíte poslat SMS. Pokud si myslíte, že se dalamánek peče z chlebové mouky, napište textovku ve tvaru POCHOUTKY A, pokud se vám zamlouvá spíš rohlíková mouka, pište POCHOUTKY B ve své SMS, ale hlavně nezapomeňte, že musíte za heslo ještě napsat svoje jméno a adresu. A číslo je 907 77 04. (Cena SMS 4 koruny.)

Vyhrává SMS, která dojde uprostřed všech správných odpovědí do úterní půlnoci (4. února). Poslat se dá jen jedna z jednoho čísla.