Historie instantních polévek

Možná do kulinárního světa úplně instantní polévky nepatří, ale proč se neponořit do jejich historie, když je tak zajímavá.

Dá se říci, že instantní polévce pomohl na svět kapitán Cook, když v roce 1772 vzal polévku v kostce na svou loď a jedl ji s námořníky na dlouhých cestách.

Vyrobili ji dopředu tak, že dlouho vařili polévkový vývar, až se voda skoro všechna vypařila a zůstala jen mazlavá hmota. Takovéto polévky se využívaly i za napoleonských válek. Postarali se o to chemici Proust a Parmentier. Nechali vývar odpařit do sirupové konzistence, nalili ho do forem, nechali zrosolovatět a pak vysušit. Tyto kostky se pak rozpouštěly ve vařící vodě.

O pár desítek let později už takové polévky obohacené i o sušenou zeleninu nabízeli němečtí bratři Knorrovi nebo švýcarský mlynář Julius Maggi.


Věděli byste, jak se jmenuje česká značka instantních polévek?

a) Setuza – SMS ve tvaru POCHOUTKY A
b) Vitana – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za správou odpověď připište ještě své jméno a celou adresu a odešlete na číslo 907 77 04. Cena SMS jsou 4 Kč. Hrajeme o velkou zvěřinovou kuchařku.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 6. května!