Kremrole v domácím listovém těstě od Jiřího Vančata jsou pečené s láskou. Jen to křupne
Není nad domácí listové těsto, které se skládá z vodánku a tukové kostky. Je v něm cítit máslo a dokonale vyšlehaný krém chutná po oříškách, ačkoli tam nejsou. Těsto je křupavé, uvnitř vláčné. Tyhle kremrole nadchnou i ty, kdo jim příliš nefandí. S láskou pekl Jiří Vančat z Příbrami.
Kremrole v domácím listovém těstě od Jiřího Vančata jsou pečené s láskou. Jen to křupne
- Na vodánek:
- 250 g hladké mouky
- 80 g másla
- 10 g moučkového cukru
- špetka soli
- 150 ml vody
- Na tukovou kostku:
- 250 g másla
- 25 g hladké mouky
- Na krém:
- 250 g bílku
- 500 g cukru
- 250 ml vody
- Na potření:
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce mléka
Postup
Na vodánek do mísy dáme hladkou mouku, máslo, vodu, sůl a moučkový cukr. Suroviny promícháme nejdříve vařečkou a pak je vložíme do robota. Pomocí míchací metly uhněteme bochánek konzistence kynutého těsta. Těsto ještě párkrát na vále propracujeme rukama a necháme stranou odpočinout.
Z másla a mouky vytvoříme kompaktní hmotu (tukovou kostku) a dáme ztuhnout do lednice.
Vodánek rozválíme do čtverce a z něj potom válečkem vytáhneme cípy do strany, aby vznikl jakýsi čtyřlístek. Uprostřed těsta zůstane silnější vrstva těsta, na kterou posadíme tukovou kostku a zabalíme ji lístky těsta. Každým povytaženým cípem překryjeme celou plochu kostky, až vznikne čtverhraný balíček s tukovou kostkou uvnitř.
Zabalené listové těsto rozválíme na půl centimetru silný plát a ten přeložíme natřikrát. Jako kdybychom skládali dopis do podlouhlé obálky na třetiny.
Složené těsto znovu rozválíme na tloušťku půl centimetru a opět ho přeložíme natřikrát. Tento postup opakujeme ještě jednou.
Mezi každým rozvalováním vložíme těsto na čas do lednice nebo na chvíli do mrazáku, aby zchladlo. Rozvalováním vzniká listování.
Finální těsto rozválíme na čtyři milimetry silnou obdélníkovou placku a rádýlkem krájíme čtyřcentimetrové proužky.
Vezmeme klasické trubičky na kremrole. Začínáme z nejužší strany, kde přitiskneme jeden konec proužku těsta. Plynulým pohybem otáčíme proužek kolem trubičky tak, aby se nám kraje těsta jen lehce překrývaly. Neutahujeme.
Rozkvedláme žloutky, trochu rumu a trochu mléka a mašlovačkou nebo štětečkem potřeme budoucí kremrole.
Plech vyložíme pečicím papírem a klademe na něj v rozestupech pomašlované kremrole. Pečeme při 220 °C po dobu 25 minut.
Upečené kremrole necháme chvíli zchladnout a stáhneme je z trubiček.
Připravíme si krém na plnění. Svaříme půl kila cukru a 250 ml vody tak zvaně „na bublinu“. Pro kontrolu můžeme použít drát s očkem o průměru 1 cm. Když cukr s vodou dosáhnou požadované teploty, nabereme rozvar do očka a foukneme do něj. Musí se nám za ním řetězit bublinky, jako bychom si hráli s bublifukem.
Stejně tak můžeme použít teploměr pro kontrolu teploty rozvaru. Čekáme, až cukrový rozvar dosáhne teploty 117 - 118 °C. Při této teplotě vlijeme rozvar do našlehaných bílků a šleháme metlou při vyšších otáčkách asi 40 minut. Šleháme do vychladnutí.
Ušlehané bílky s cukrovým rozvarem dáme do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a z každé strany plníme vychladlé kremrole. Táhneme od prostředka směrem ven, abychom udělali na kraji hezký zdobný růžicový okraj.
Necháme odpočinout do druhého dne.
Jiří Vančat
Kremrole začal dělat před deseti lety. Recept si přetvořil z cukrářské technologie, kterou kdysi našel. Pečení miluje a je jeho vášní. Peče už od malička. Jeho prvním receptem byla bábovka, kterou pekl rodičům.
Dnes peče celou řadu oblíbených zákusků a stejně tak je naplněn radostí, když manželka nebo dcera upečou nějakou dobrotu jemu. Nás dokonce pohostil výtečnou domácí gulášovou polévkou. Děkujeme.