Hrad Pecka dříve chránil zemskou hranici a zlaté doly. Dnes k němu míří milovníci historie a múz

7. červenec 2019

Původně gotický hrad, později renesanční zámek Pecka v Královéhradeckém kraji je dnes jediný v celém regionu středního Podkrkonoší a Krkonoš, do kterého se na prohlídku můžete vydat i dovnitř. Návštěvníkům nabízí dva prohlídkové okruhy zaměřené na autentickou historii hradu a městyse Pecky. Krásná je ale i okolní krajina s jedinečnými výhledy na hřebeny hor.

Dříve hrad sloužil k ochraně zemské hranice a středověkých zlatých dolů u Stupné. Měl dvě obranné věže propojené hradební zdí a jeden obytný palác. Vyhloubený příkop se tehdy dal zdolat jen přes padací most, dnes do hradu pohodlně vstoupíte po klenutém kamenném mostě.

Nejznámějším a nejvýznamnějším majitelem hradu byl Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, polyglot, věhlasný cestovatel, politik, spisovatel a hudebník. Na Pecce uvidíte kromě renesanční černé kuchyně i dobové předměty, například funkční, sto let starý orchestrion nebo rozměrově neobvyklý proutěný koš, který ale nesloužil k uskladnění potravin. Sami můžete při své návštěvě tipovat, komu byl nejspíš užitečný. Zajímavostí Pecky je také 56 metrů hluboká, nově nasvícená hradní studna s vzácnými druhy kapradin, ve které prý nikdy nebyla voda.

Při návštěvě si můžete vybrat ze dvou tras, nebo si projít obě. Na historickém okruhu se mimo jiné dozvíte o životě Kryštofa Haranta, podíváte se do jeho pracovny v prvním patře Harantovského paláce i do místností věnovaných autentické historii hradu a městyse Pecky, do rytířského sálu a do černé kuchyně.

V červenci a srpnu se na hradě konají příležitostná šermířská a divadelní představení, koncerty a další povyražení.

Motorizovaní návštěvníci mohou využít parkoviště přímo u silnice z Pecky směrem na Hořice a Dvůr Králové nad Labem nebo na peckovském náměstí. Obě parkoviště vzdálená asi 400 metrů od hradu jsou zdarma.

autor: VaW
Spustit audio