Interaktivní výstava Janův Labyrint ve Světě Komenského ve Fulneku láká na putování podle knihy

16. leden 2024

Svět Komenského ve Fulneku v Moravskoslezském kraji je jednou z poboček Muzea Novojičínska. Aktuálně nabízí návštěvníkům interaktivní výstavu nazvanou Janův Labyrint, která provází kapitolami života Jana Amose Komenského do roku 1623. A nabízí jim i možnost vyzkoušet si, kam by v Labyrintu světa patřili oni sami.

Prohlídka výstavy zabere zhruba 45 minut a vhodná je i pro malé děti. Jedním ze zásadních stanovišť je dřevěný model labyrintu. Návodná cedulka u něj říká: vhoď kuličku do věže a vylosuj si svůj osud.

„Návštěvník si tak může projít Labyrint světa, jako si ho procházel poutník v originálním díle od Jana Amose Komenského z roku 1623,“ vysvětluje kulturní edukátorka Hana Orlitová. „Vhodí kuličku do věže. A jak potom bude kývat tím labyrintem, kulička se rozběhne. A člověk si buď sám zvolí, nebo mu náhodně padne do jednoho z důlků. Pak si podle toho vezme lísteček. A ten ho například vyzve: modli se. A s tím lístečkem si stejně jako poutník projde výstavu,“ vysvětluje průvodkyně.

Jednotlivá zastavení vycházejí z originálního Komenského díla a jsou jím inspirovaná. „Cílem přitom není najít správnou odpověď, ale stejně jako poutník prochází Labyrintem a přemýšlí nad těmi věcmi, tak i návštěvník si na této výstavě vše prohlídne, promyslí, zváží. Tady je třeba panel Rabování,“ ukazuje Hana Orlitová na jeden z výstavních panelů.

Ten má přimět k zamyšlení nad tím, jak v 17. století fungovalo vojsko. Také je u něj možné vzít si do ruky funkční kuši a postavit si vojáčky podle barev táborů. „Tak jako v 17. století proti sobě stály dva tábory, protestanti a katolíci. A vy můžete zkusit sestřelit jednoho z těch vojáčků. Zkusit si můžete i repliky dalších zbraní z doby Komenského. Máme tu mušketu, je tady meč, píka,“ vyjmenovává Hana Orlitová možnosti, jak návštěvník okusí práci tehdejšího vojska.

U politického panelu se můžete rozhodnout, komu dáte svůj hlas. Jestli hlavě katolíků, nebo protestantů

Další panel je politický. Rozhodnete se u něj, komu dáte svůj hlas. Jestli hlavě katolíků, nebo protestantů. „Tady sem si vhodíte žetonek. A takto pokračujete celou výstavou až k poslednímu panelu, kterým je Ráj srdce,“ dodává edukátorka.

Výročí Komenského díla

Výstava připomíná loňské kulaté výročí spojené s dílem Labyrint světa a ráj srdce Jana Amose Komenského. „Bylo to významné výročí čtyř set let od vzniku prvního rukopisu z roku 1623,“ vysvětluje Hana Orlitová.

Kniha Labyrint světa a ráj srdce je považovaná za jedno z vrcholných děl barokní literatury. Komenský se k rukopisu opakovaně vracel a doplňoval ho. Výstava Janův Labyrint se pokouší prezentovat mladého muže z Fulneku, jak se ve svém díle vykreslil sám Jan Amos. A návštěvník se na chvíli stane poutníkem jeho životem.

Na výstavě Janův Labyrint se na chvíli stanete poutníkem

Svět Komenského

Muzejní pobočka funguje v areálu bývalého bratrského sboru ve Fulneku. První zmínka o budově je z roku 1407, tehdy se jednalo o katolický špitál s kostelíkem Všech svatých. V půlce minulého století vznikl v místě Památník J. A. Komenského, který měl připomínat osobnost Učitele národů.

Po téměř čtyřech stech letech po odchodu bratra Jana Amose z Fulneku se v roce 2021 po rekonstrukci otevřelo muzeum Svět Komenského. To prezentuje Jana Amose jako kněze, kazatele, učitele, měšťana a mladého muže žijícího v převážně německém městě na pomezí Moravy a Slezska. Fulnecká část jeho životní pouti se týká let 1618 až 1621, kdy zde působil jako kazatel Jednoty bratrské a rektor bratrské školy.

Spustit audio