Jak správně postupovat při renovaci dřevěného zahradního nábytku

21. duben 2022

Zásadní otázkou je, v jakém stavu je povrch. Dřevo je organický přírodní materiál, který neustále pracuje. Vlivem povětrnostních vlivů a UV záření začíná dřevo šednout, černat. Aby nátěr držel, musí se veškeré nečistoty včetně šedivých a načernalých částí odstranit. Aby bylo opět krásně čisté, jako nové.

Tam, kde je dřevo více zdegradované nebo zašedlé, použijeme brusku. Pokud půjde jenom lehce přebrousit, stačí ruční broušení. Použít můžeme smirkový papír nebo brusnou  houbičku. Pokud je povrch pouze jemně  zašedlý a potřebujeme ho pouze oživit, můžeme použít gelový přípravek k odstranění našedlosti dřeva. Po době působení doporučené výrobcem opláchneme ošetřený povrch vodou a umyjeme kartáčem. Povrch se gelem oživí, dřevo dostane opět svou přírodní krásu. Po vyschnutí je povrch připraven k aplikaci správného nátěru.

Soutěžte do konce dubna o zahradní traktůrek v hodnotě 90 000 Kč!

Olej, nebo lazura?

Záleží na tom, čím byl zahradní nábytek původně ošetřen. Pokud se jedná o velmi tvrdé nebo exotických dřevo (teak, mahagonu), není tento nábytek většinou ošetřen lazurou ani lakem, ale olejem.

Oleje obecně zvýrazňují přirozenou krásu dřeva, oživí jeho barvu, zamezí vlhkosti a na nějakou dobu je dřevo ochráněné proti povětrnostním vlivům. U zahradního nábytku z měkkých dřevin z našich krajin (smrk, borovice) používáme lazuru. Je třeba vědět, jaký typ povrchové úpravy byl při výrobě nábytku zvolen a podle toho se vybere správný nátěrový systém.

Štětec, nebo váleček?

U nátěru dřeva se doporučuje vždy štětec. Olej, lak nebo lazura mají zvýraznit přírodní kresbu a strukturu. Dřevo je krásné, a proto vybraný nátěr musíme do dřeva vetřít. Nátěr se dostane do vrchních vrstev a bude po zaschnutí fungovat.

Natírejte při teplotách od 10 do 20–25 stupňů Celsia a vyhněte se přímému slunci. Dbejte na doporučení výrobce, které uvádí na obalu. Když se jím nebudete řídit, nátěr nevytvoří tak dokonalý „film“. To má potom i velký vliv na životnost a odolnost vůči povětrnostním vlivům.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio