Jak udělat dřevěnou podlahu se zabudovaným topením a vyplatí se vybírat v hobby marketech?

24. červen 2021

Mezi oblíbené podslahové krytiny patří bezesporu dřevo. A každá dřevěná podlaha je jiná. Poradíme také, jak ji ošetřit. 

Pokud máte kletovanou betonovou podlahu se zabudovaným podlahovým teplovodním vytápěním a na položení podlahy max. 30 mm vzduchový prostor, jak na tento základ položit dřevěnou palubkovou podlahu?

U vzduchové mezery 30 mm jde podlaha bez problémů realizovat. Při plánování podlahového vytápění musíme dát hlavně pozor, jaký bude mít podlahová krytina tepelný odpor. Ten by neměl překročit hodnotu 0,15. Pokud se budeme bavit o masivním dřevu, tedy dubu, smrku, mají tepelný odpor, který vyhovuje. Tloušťka podlahové krytiny z masivního dřeva je podle ON u dubu 15 mm a u smrku 19 mm, říká Tomáš Sysel z Institutu zdravého bydlení.

Když bude mezera mezi vytápěnou podlahou a dřevěnou 30 mm, můžete mít oprávněné obavy, že vám bude zima od nohou. Tím se vracíme do doby starých Římanů, kteří podlahové vytápění vymysleli. Vzduchovou mezerou vytápěli podlahu. Dnes je většinou celý systém kontaktní, bez vzduchových mezer. Proto jsem udal i hodnotu tepelného odporu. Je to o tom, že mám kompaktní tepelný systém, a tam by žádná vzduchová mezera být neměla, aby fungoval tak, jak má.

Dřevěné podlahy z hobby marketů?

V Hobby marketech si můžete vybrat pestrou paletu podlah. Avšak Tomáš Sysel varuje: To, co se tam prodává za podlahy, je většinou slepenina několika dýh. My se ale bavíme o masivu dřevěné podlahy. Tedy o prknu, hranolu, který bude vysušený. Na vysušení by si měl dát každý pozor. Vlhkost dřeva by neměla překročit 9 %. Mnohdy tento parametr nesplňují ani pily, ani prodejci.

Ne každý umí dřevo správně vysušit. Při vyšší vlhkosti se může podlaha kroutit, rozlézat a nebude fungovat tak, jak od ní očekáváme.  Ve škvírách se bude udržovat prach a také si i můžeme poranit nohy.

Čím podlahu ošetřit?

Je důležité se poradit s prodejcem ohledně vhodné ochrany vaší podlahy. Ti mají svá systémová řešení, aby vše fungovalo jak má. Od pokládky „topných hadů“ až po podlahové krytiny. Doporučuje se používat přírodní materiály – vosky. Abychom si domů zbytečně netahali škodiviny.

Jedno řešení je vosk, druhé tvrdý lak, který nemusíme tak často obnovovat. V dnešní době jsou preferovány přírodní materiály na bázi vosků. Tvrdým lakům se nevyhýbáme, v rekreačních objektech jsou to většinou vstupní prostory nebo - jak říkaly naše babičky - seknice. Ale já bych nabádal k tomu, že je lepší být přírodní, než použít nano materiály.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio