Jak upéct dokonale rovný dortový korpus?

Ani v cukrárnách se nemusíte vždy setkat s rovnými dortovými korpusy, ačkoliv tak mohou na první pohled vypadat. Jak ale cukrárenského kumštu skutečně docílit? Základem je pečení v kovové formě, která jako jediná vodí teplo, díky němuž těsto vybíhá stejnoměrně.

Ostatní materiály (jako třeba porcelán), právě díky své vodivosti, pečou nejvíce právě ve středu. Proto v korpusu vzniká uprostřed kopeček.

Při pečení je třeba také formu naplnit až po hranu. Pokud by nám vzniknul kopeček, pak svrchní stranu po upečení poprášíme hladkou moukou a korpus touto částí položíme na pečicí papír. Vlastní vahou se nám tak srovná. Proto také doporučujeme péct korpus vždy den předem. Navíc se nám korpus nebude tolik drobit.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

autor: Pavlína Berzsiová