Jaké maso se hodí na hovězí řízky

Maso zlehka naklepeme

Výtečnou pochoutkou jsou hovězí řízky. Maso zlehka naklepeme a na okrajích nařízneme. Potřeme ho rozetřeným česnekem, lehce osolíme a opepříme, obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Pak smažíme jako klasický vepřový řízek.

Na takový řízek se hodí všechny druhy zadního hovězího masa nebo část ořechu, který se nedělí. Ideální je tedy roštěnka, květová špička nebo vrchní šál, který je měkčí, stačí více naklepnout. Samozřejmě, že ze svíčkové bude lepší steak než řízek, ale i z té se dá připravit.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána