Je mi líto, že nemám žádné vzdělání, přiznává Carmen Mayerová

Od malička poslouchala Carmen Mayerová vážnou hudbu, hrála na klavír a chodila do baletu. Už na základní škole vystupovala na jevišti oblastního divadla v Trutnově. Ve dvanácti letech dokonce sestavila vlastní baletní program, na který jí maminka ušila krásné šaty.

Carmen Mayerová vystupovala na základní škole na jevišti oblastního divadla v Trutnově a poté, co z kádrových důvodů nebyla přijata na gymnázium, se souhlasem rodičů nastoupila divadelní dráhu.

„Prostředí, ve kterém jsem vyrůstala, asi předurčilo moji uměleckou dráhu. Moji rodiče byli jinak velmi múzičtí, milovníci opery. Odmalička jsem proto hrála na klavír, chodila na balet a ve škole se se mnou vždy počítalo při nějaké recitaci. Ale je mi líto, že nemám žádné vzdělání. Celý život se to snažím nějak dohnat. Hodně čtu, zajímám se o nejrůznější věci, ale co naplat, studium mi schází.“

Se souhlasem svých rodičů odjela k divadlu v Hradci Králové, kde se úspěšně prezentovala, a tak ji přijali. Nejdříve dostávala malé role a postupně se vypracovala k větším.

„Na první roli se nezapomíná. Dostala jsem studentku Majku v Irkutské historii.“

Objevila se jako Viola v Shakespearově Večeru Tříkrálovém. Na základě této role dostala nabídku od Městských divadel pražských. Za svoji hereckou kariéru odehrála spoustu rolí. A jaké jsou její nejoblíbenější?

„Určitě to je Hello Dolly. Měla jsem to štěstí, že jsem ji hrála dvakrát. V Hudebním divadle v Karlíně a v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Mou další milovanou rolí se stala Nastěnka v Dostojevského Bílých nocích. Krásný text pro dvě opuštěné duše. Hráli jsme s Petrem v režii pana režiséra Jaromíra Pleskota a byla to nádherná práce. A do třetice role Kristýny v O'Neillově hře Smutek sluší Elektře v režii Miroslava Macháčka. Opět překrásná práce, která pro mne mnoho znamenala.“

Carmen Mayerová v Tandemu

Už hezkých pár let je Carmen Mayerová na volné noze a hostuje v několika divadlech, což si, jak sama říká, „nesmírně považuje“. V divadle Viola hraje s dcerou Terezou, v divadle Ungelt zase se svým mužem Petrem Kostkou ve hře Poslední romance. Právě za roli Rose z Poslední romance získala Carmen Mayerová širší nominaci na prestižní Cenu Thálie 2013.

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio