Jezero, ve kterém se podle pověsti utopil čert, najdete uprostřed šumavských hvozdů

22. červenec 2019

Čertovu jezeru, které leží v šumavských lesích nedaleko Železné Rudy, dal podle dávné legendy jméno čert, který se tu utopil s kamenem na ocase. Přemohla ho tak prý statečná dívka, kterou chtěl stáhnout do pekla. Při zápase vyryl pekelník jámu, ze které vytryskly prameny a vytvořily jezero.

Čertovo jezero na Klatovsku je ve skutečnosti takzvané karové jezero ledovcového původu. To však nic neubírá na jeho tajuplnosti a romantice místa. Jezero sice patří mezi hůře přístupná, ale námahy rozhodně nebudete litovat. Nachází se v Královském hvozdu na jihovýchodním svahu Jezerní hory asi čtyři kilometry od Železné Rudy. Hladina je ve výšce 1 030 metrů nad mořem a hloubka jezera dosahuje místy téměř 37 metrů.

Čertovo jezero je součástí Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero, která byla na rozloze 175 hektarů vyhlášena již v roce 1911. Neleží sice na území národního parku, ale je součástí Chráněné krajinné oblasti Šumava.

Okolí jezera je výrazně poznamenané lidskou činností, konkrétně dávnou těžbou železné rudy. Ta se tu dobývala už od středověku. Od 18. století se přidala ještě masivní těžba dřeva a výsadba nezdravé smrkové monokultury. Není možné si nevšimnout kůrovcem napadených a oholených smrků.

Dvě jezera vedle sebe a každé teče do jiného moře

K Čertovu jezeru je nejlepší se vydat ze Špičáckého sedla pod Pancířem nebo z druhé strany při silnici z Železné Rudy. Podle doporučení průvodců je osvědčenou a tradiční volbou okruh přes obě jezera, tedy Černé i Čertovo. Které jezero navštívíte jako první, je přitom jen na vás. Zatímco k Černému jezeru se dostanete velice pohodlně i s kočárkem nebo na vozíčku, cesta na Čertovo jezero pro vozíčkáře rozhodně není a pro kočárky jen ty hodně terénní.

Tajemné místo umocněné zejména názvem Čertova jezera inspirovalo i mnoho umělců, například Jana Nerudu, Elišku Krásnohorskou a další. Nejkrásnější bývá prý jezero brzy ráno nebo naopak při západu slunce. Pokud budete mít víc času, zkuste se tu zastavit a zaposlouchat se do tajemných monotónních zvuků, které jezero vydává.

Nedaleko Čertova jezera, druhého největšího na Šumavě, najdete vůbec největší – Černé jezero. Přestože obě jezera leží poměrně blízko sebe, voda z každého z nich napájí jiné řeky a v závěru i jiná moře.

Přesvědčíte se o tom sami, když cestou mezi jezery dojdete k rozcestí s názvem „Na rozvodí“. Toto místo je doslova evropsky významné. Prochází tudy hlavní rozvodí Labe - Dunaj. Zatímco vody z Černého jezera odtékají přes Úhlavu a Berounku do Vltavy a Labe až do Severního moře, vody z Čertova jezera míří Jezerním a Řezným potokem do Dunaje a dále pak do Černého moře.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.