Kdo si nabírá polévku z teriny jako první? Možnosti jsou dvě, říká Ladislav Špaček

23. únor 2025

Polévku můžeme dostat na stůl přímo v talíři nebo na stole přistane takzvaná terina, tedy mísa s polévkou. Jak si nabrat polévku z teriny a kdo si nabírá jako první? Radí Ladislav Špaček.

Jestliže sedíme se společností u stolu, ať v restauraci nebo doma, a přinese se společná mísa s polévkou, jsou dva způsoby, jak si přeložit polévku do svého talíře. V domácím prostředí to dělá hostitel nebo hostitelka, v restauraci se toho ujme číšník.

V případě, že se rozhodneme obsluhovat se sami, tak jako první si z mísy nabere vždycky ten nejčestnější u stolu. Jestliže je to v rodinném stolování, tak obvykle je to tatínek, následují děti a jako poslední hostitel nebo hostitelka, nejčastěji maminka.

Pokud bude všem servírovat polévku jedna osoba. Záleží, kdo to bude. Pokud se této činnosti ujme tatínek, tak jako první nabere mamince, sobě naleje poslední porci. Pokud servíruje maminka, je to na tatínkovi, aby dostal první porci, a maminka jakožto hostitelka si naleje tu poslední.

Jestliže u stolu máme ještě dědečka s babičkou, začínáme u babičky, pokračujeme u dědečka, potom tatínka, chlapečka, holčičky nebo podle věku starší, mladší, a nakonec dostane hostitelka.

V restauraci je to jednoduché. Podle toho, jak sedíme, tak v tom pořadí nám číšník nalévá polévku.

KE KOUPI V E-SHOPU RADIOTEKA.CZ

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru. Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio